Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Apple čelila na prelome rokov 2017 a 2018 obvineniam z umelého znižovania výkonu starších modelov iPhonov. Obvinenia nakoniec spoločnosť priznala a poškodeným používateľom ponúkla kompenzáciu 421 miliónov eur. Teraz však spoločnosť zaplatí za mimosúdne vyrovnanie ďalšiu masívnu čiastku, ktorú požaduje 34 amerických štátov, informoval portál The Verge.

Apple si dôvod umelého spomaľovania starších iPhonov obhájil veľmi elegantne. Údajne tým chcel chrániť samotných používateľov, staršie smartfóny už nemajú batériu v tak dobrej kondícii a pri vysokej záťaži procesora a grafického čipu by mohlo dochádzať k neočakávaným reštartom zariadenia. Zníženie výkonu tomu malo zabrániť.

Apple neskôr v reakcii na tieto udalosti priniesol možnosť vypnúť spomalenie výkonu v zariadení a zákazníci si mohli vymeniť batériu v smartfóne za zvýhodnené ceny, informoval The Washington Post.

Používatelia, ktorí v tomto prípade podali žalobu do októbra 2020, dostanú kompenzáciu 21 €. Tá im bude vyplatená z celkovej čiastky 421 miliónov eur. Okrem toho sa aktuálne spoločnosť dohodla aj na mimosúdnom vyrovnaní s celkovo 34 štátmi v USA, ktorým dokopy vyplatí sumu 95 miliónov eur.

Súčasťou tejto dohody je aj záväzok spoločnosti Apple, že o podobných praktikách v budúcnosti bude používateľov vopred informovať.

Zdroj: TheVerge, WashingtonPost

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú