Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizácia 7. novembra o 21:00:

Ako informuje Bloomberg, hlasovanie, ktoré Musk na Twitteri vyhlásil, skončilo. 58 % účastníkov pritom hlasovali za to, aby najbohatší človek na svete, Elon Musk, predal 10 % svojich podielov v spoločnosti Tesla za účelom zaplatenia dane.

Takýto krok znamená predaj akcií Tesly v hodnote vyše 20 miliárd dolárov a zároveň je možné očakávať aj pád akcií. Musk sa zároveň vyjadril, že bol pripravený na oba možné výsledky hlasovania. Ako sa pre Bloomberg vyjadril analytik Dan Ives, takýto predaj akcií, aj keď pomerne veľký, Teslu nijak vážne neovplyvní.

Musk si svoje podiely v Tesle váži najmä z toho dôvodu, že ich môže v budúcnosti speňažiť a aktívne zafinancovať SpaceX a jeho dlhodobý cieľ, ktorým je kolonizácia Marsu a posun ľudstva k ďalším svetom.

Pôvodný článok:

Zdaňovanie najbohatších ľudí je v USA horúcou témou, kvôli ktorej sa mnohí milionári a miliardári stali terčom kritiky verejnosti za to, že napriek svojmu ohromnému majetku neplatia štátu dane. Musk sa preto rozhodol prísť so šialeným nápadom. Podľa výsledkov hlasovania na Twitteri chce totiž odpredať 10 % svojich akcií Tesly v hodnote až 24 miliárd, informuje Electrek.

Platenie daní za veľkou mlákou má „dieru“ v systéme, ktorú začala verejnosť v uplynulom čase silno kritizovať a dožaduje sa zmien. Pokiaľ totiž nejaký z miliardárov drží svoj majetok v akciách, ktorých hodnota sa neprestajne mení, môže behom mesiaca poriadne zarobiť, no napriek tomu nemusí zo zisku platiť daň, pokým akcie nepredá a nezrealizuje obchod so ziskom.

Takto má svoj majetok v akciách uložený množstvo bohatých ľudí Ameriky, vrátane najbohatšieho človeka sveta, ktorým je Elon Musk. Ten sa však rozhodol reagovať na kritiku daňového systému a zdaňovania boháčov po svojom. Na Twitteri založil anketu, v ktorej navrhuje, že predá 10 % svojich akcií Tesly. Pokiaľ toto hlasovanie prejde so súhlasom, je odhodlaný akcie v hodnote 24 miliárd predať.

Potom by mu z toho vyplývala aj povinnosť zaplatiť štátu daň, ktorá v prípade takejto sumy rozhodne nebude nízka. V čase písania sa do hlasovania zapojilo už vyše 2,5 milióna ľudí, pričom 56,3 % súhlasí s Muskovym návrhom.

Musk ako CEO Tesly, SpaceX či The Boring Company nepoberá žiaden plat ani odmeny a celý jeho majetok je uložený práve v akciách. Preňho je jedinou možnosťou, ako zaplatiť štátu daň, práve odpredanie časti svojich akcií. Netreba však zabúdať, že ak Musk predá také množstvo hodnotných akcií Tesly, v okamihu to ovplyvní aj hodnotu samotnej spoločnosti na trhu.

Zdroj: Electrek, Elon Musk/Twitter

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú