Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V dôsledku pretrvávajúceho ostreľovania existuje riziko úniku radiácie zo Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, oznámil v sobotu jej prevádzkovateľ spoločnosť Enerhoatom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ruská armáda „opakovane ostreľuje“ túto jadrovú elektráreň ležiacu na juhu Ukrajiny.

V dôsledku opakujúceho sa ostreľovania je zničená infraštruktúra stanice, existujú riziká úniku vodíka a rádioaktívnych látok. Vysoké je tiež riziko vzniku požiaru,“ uviedol Enerhoatom na Telegrame.

Elektráreň zotrváva v ruských rukách

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili v prvých týždňoch invázie ruské vojská. Toto zariadenie sa odvtedy nachádza na frontovej línii. Kyjev a Moskva sa v posledných týždňoch navzájom obviňujú z ostreľovania tejto jadrovej elektrárne. Takéto obvinenia proti sebe obe strany vzniesli aj v sobotu.

Záporožská jadrová elektráreň bola vo štvrtok prvýkrát počas 40 rokoch jej prevádzky odpojená od ukrajinskej elektrickej siete. Stalo sa tak v dôsledku „konania útočníkov“, uviedol Enerhoatom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že k odpojeniu elektrárne došlo v dôsledku ruského ostreľovania. V piatok bola následne opäť pripojená na elektrickú sieť Ukrajiny.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyzýva na usporiadanie misie do jadrovej elektrárne, „aby tam čo najskôr pomohla stabilizovať jadrovú bezpečnosť a bezpečnostnú situáciu“.

O aktuálnych informáciách, týkajúcich sa Záporožskej elektrárne, pravidelne informujeme.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú