Dnešok je pre mnohých PC hráčov výnimočný. Spoločnosť Nvidia totižto celému svetu odhalila svoju najnovšiu grafickú kartu, ktorá sa zároveň stáva vlajkovou loďou. Nesie označenie GeForce GTX 1080 Ti a svojím výkonom prekonáva aj nekorunovaného kráľa všetkých grafických akcelerátorov, GeForce GTX Titan X.

Novinku tak môžeme bez problémov označiť za najvýkonnejšiu komerčne predávanú grafickú kartu, aká bola kedy vyrobená. O jej oficiálne odhalenie sa postaral samotný CEO spoločnosti, Jen-Hsun Huang, ktorý kartu po prvýkrát ukázal na konferencii v San Franciscu. Nový akcelerátor ponúka oproti svojmu priamemu predchodcovi, GeForce GTX 1080, až o 35 % vyšší výkon. Niet sa čomu čudovať, nakoľko novšia karta  disponuje výrazne lepšími špecifikáciami.


zdroj fotografie: Nvidia

Ponúka neskutočných 11 GB DDR5X pamäte VRAM s ohromnou rýchlosťou 11 Gb/s. Pre porovnanie, klasická 1080-ka ponúkla „len“ 8 GB tejto pamäte, zatiaľ čo Titan X ich ponúkol 12, no s nižšou rýchlosťou 10 Gb/s. Novinka je tiež výrazne úspornejšia, nakoľko spotrebúva až o 30 wattov menej ako vyššie zmienená dvojica kariet. Bez väčších problémov má zvládať hranie na 4K monitore aj pri najvyšších detailoch, pričom sa Nvidia nezabudla zmieniť o tom, že by tento akcelerátor zvládal aj hranie na ešte o čosi vyššom rozlíšení.

zdroj fotografie: Nvidia

Nenechaj si ujsť
Vylepšený Nvidia Shield TV box prichádza s tenším dizajnom! Prináša tiež podporu hrania a streamu v 4K rozlíšení

V zásade sa jedná o mierne upravenú verziu spomínanej Titan X karty, ktorú karta 1080 Ti v niečom prekonáva, no v inom zas na ňu nestačí. Pri výbere medzi touto dvojicou však celkom určite rozhodne ich cena. Zatiaľ čo GeForce GTX Titan X stojí poriadne vysokých 1200 amerických dolárov, GeForce GTX 1080 Ti ich bude stáť len 700 $, čo je zhruba 660 €. Pri príležitosti odhalenia tejto novinky bola zároveň oficiálne znížená cena klasickej 1080-ky, ktorú odteraz kúpiš za 470 €.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú