Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

banner-mate-9


S pribúdajúcim množstvom inteligentných smartfónov a rôznych iných zariadení zároveň stúpa aj riziko napadnutia škodlivými kódmi. Rôzne vírusy a škodlivé softvéry už nie sú medzi telefónmi ničím výnimočným. Práve naopak. Ďalší prípad škodlivého malvéru bol prvýkrát odhalený v auguste tohto roka a denne infikuje tisícky zariadení.

Na pozore by sa mali mať najmä majitelia zariadení s operačným systémom Android od verzie 4.0 Jelly Bean až po aktuálny Marshmallow. Tento malvér využíva zraniteľnosť smartfónov prostredníctvom aplikácií tretích strán, ktoré sú najpopulárnejšie najmä v Ázii. Nejde o malvér, ktorý by využíval osobné dáta používateľa alebo by blokoval zariadenie, kým majiteľ nezaplatí „výkupné“, ale zneužíva zraniteľnosť linuxového jadra. Nový malvér má za úlohu najmä získať autorizačný token od Google účtu v zariadení, a tak získa prístup k aplikáciám. Google však tvrdí, že tento nový typ škodlivého súboru nezneužíva žiadne osobné dáta, ale využíva ich vylepšenie ratingu aplikácií v obchode Google Play. Do zariadenia sa tak automaticky sťahujú rôzne aplikácie, ktorým po inštalácii tento malvér automaticky udelí v Google Play obchode 5 hviezdičiek, čím sa dostávajú na vrchol rebríčka. Týmto spôsobom dokáže napáchať oveľa väčšie škody ako v prípade ukradnutej kreditnej karty.

android malware

Takýto prípad zlepšovania hodnotenia aplikácií nie je prvým. Už v minulom roku sa objavila aplikácia Brain test, ktorá sa podobným systémom snažila o to isté ako tento nový malvér. Netrvalo dlho a Google túto aplikáciu zo svojho obchodu odstránil. Aj napriek tomu, že sú v obchode Google Play aplikácie skenované voči škodlivým kódom, stále sa nájdu výnimky, ktoré skenovaniu uniknú. Ak si chcete overiť, či vaše zariadenie nie je nakazené týmto malvérom, môžete tak urobiť pomocou nástroja Check Point a v prípade pozitívneho výsledku zariadeniu pomôže len preinštalovanie operačného systému. Tí, ktorí majú zariadenia s novým softvérom sú už chránení, no stále je v ohrození drvivá väčšina zariadení, ktoré bežia na starších verziách operačného systému Android.

TIP: iPhony straší nebezpečné video! Stačí pár sekúnd a sú úplne nefunkčné

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú