Spoločnosť Waymo je lídrom v oblasti autonómnych vozidiel. Najnovšie sa jej podarilo zabezpečiť investíciu vo výške 5,6 miliardy dolárov, čo jej umožní výrazné rozšírenie svojich robotaxi služieb. Táto finančná injekcia podporí zavedenie autonómnych elektrických vozidiel Jaguar I-PACE do miest Austin v Texase a Atlanta v Georgii už na začiatku roku 2025.

Kľúčovým prvkom tohto rozšírenia je spolupráca so spoločnosťou Uber, ktorá bude spravovať operácie služby prostredníctvom svojej aplikácie. Na tému upozornil portál Electreck.

Plány financovania a expanzie

Nové financovanie je jasným signálom dôvery investorov v technológiu spoločnosti Waymo a jej potenciál transformovať mestskú mobilitu. Spoločnosť plánuje nasadiť stovky autonómnych vozidiel na nové trhy, čo výrazne zvýši jej operačnú kapacitu. V súčasnosti Waymo realizuje vyše 100 000 jázd týždenne v existujúcich trhoch, ako sú Phoenix, San Francisco a Los Angeles.

Partnerstvo s Uberom predstavuje zásadnú zmenu oproti ich predchádzajúcej rivalite. V rámci tejto spolupráce Uber prevezme správu vozového parku, vrátane údržby vozidiel a čistenia, zatiaľ čo Waymo sa sústredí na technológiu autonómneho riadenia a pomoc na cestách. Tento model umožňuje obom spoločnostiam využiť svoje silné stránky: Waymo poskytne pokročilé schopnosti autonómneho riadenia a Uber zasa svoje široké používateľské zázemie a prevádzkovú infraštruktúru.

Waymo

Kľúčové vlastnosti služby

V mestách Austin a Atlanta bude možné si objednať Waymo robotaxi iba prostredníctvom aplikácie Uber, čo sa odlišuje od súčasného nastavenia v Phoenixe, kde sú dostupné obe aplikácie.

Na začiatku bude služba dostupná pre vybraných používateľov prostredníctvom aplikácie Waymo One, pričom do roku 2025 prejde plne na platformu Uber. Waymo už začal testovať svoje vozidlá v týchto mestách a poskytuje jazdy zamestnancom v rámci prípravnej fázy.

Mercedes vylepšil všetko, čo bolo treba. Takto vyzerá facelift EQV

Budúci vývoj

Táto expanzia naznačuje širší trend smerujúci k integrácii autonómnych vozidiel do mestských dopravných systémov. So zvyšujúcim sa prijatím týchto technológií vo veľkých mestách má Waymo za cieľ zlepšiť mestskú mobilitu poskytovaním bezpečnejšej a efektívnejšej dopravy. Partnerstvo s Uberom nielenže rozširuje dosah Wayma, ale zároveň zapadá do stratégie Uberu diverzifikovať svoje služby prostredníctvom integrácie autonómnych vozidiel.

Spoluriaditeľka Waymo, Tekedra Mawakana, vyjadrila nadšenie z prínosov plne autonómnej dopravy pre širší okruh používateľov a zdôraznila záväzok spoločnosti k bezpečnosti a spoľahlivosti v mestskom prostredí. S týmto významným finančným posilnením a strategickými partnerstvami má Waymo predpoklady hrať kľúčovú úlohu v budúcnosti dopravy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú