Nemecký startup Vay, ktorý sa špecializuje na teledriving, získal od Európskej investičnej banky (EIB) financovanie vo výške 34 miliónov eur. Tieto prostriedky majú pomôcť s expanziou inovatívnych služieb vzdialeného ovládania áut po celej Európe, pričom financovanie má zvýšiť dôveru regulátorov a urýchliť komerčné spustenie týchto služieb. Úspešné testovacie jazdy v Hamburgu bez bezpečnostného vodiča už priniesli pozitívne výsledky. O téme informoval portál Thenextweb.

Čo je teledriving?

Technológia teledrivingu umožňuje diaľkové ovládanie vozidiel ľudskými operátormi, čo predstavuje alternatívu k plne autonómnym autám. Kým autonómne vozidlá sa riadia samostatne, teledriving vozidlá sú ovládané na diaľku, čím je zabezpečené, že človek má vždy nad vozidlom kontrolu.

Tento prístup je vnímaný ako rýchlejší spôsob, ako technológiu uviesť na trh, a zároveň sa považuje za bezpečnejšiu možnosť, ktorá rieši mnohé bežné príčiny nehôd, ako je rýchlosť či nepozornosť vodiča.

Vay

Teledrivery ovládajú vozidlá zo špecializovaných staníc, ktoré sú vybavené monitormi a ovládacími prvkami poskytujúcimi viditeľnosť okolo auta. To im umožňuje reagovať na reálne podmienky na cestách.

Používatelia si cez aplikáciu objednajú jazdu podobne ako pri klasických službách na zavolanie auta. Elektrické vozidlo dorazí na miesto, ovládané na diaľku, kým si ho zákazník neprevezme. Po skončení cesty sa kontrola nad vozidlom opäť vráti teledriverovi, ktorý ho zaparkuje alebo presunie.

Potenciál na trhu a výhody

Vay sa zameriava na revolúciu v mestskej mobilite, predovšetkým v sektore zdieľania áut a prenájmu. Vďaka teledrivingu je možné efektívnejšie rozmiestnenie vozidiel, čo vedie k výraznému zníženiu nákladov na údržbu a prevádzku. Služba ponúka auto priamo k zákazníkovi za konkurencieschopné ceny, čím oslovuje tých, ktorí by inak využívali verejnú dopravu alebo tradičné vlastníctvo auta.

Vay spolupracuje s firmami ako Peugeot, aby integroval svoju technológiu do elektrických vozidiel, najmä pre riešenia poslednej míle pri doručovaní. Toto partnerstvo podčiarkuje univerzálnosť teledrivingu aj mimo osobnej dopravy.

Financie od EIB pomôžu Vay prekonávať regulačné prekážky a rozširovať svoje služby naprieč Európou. Spoločnosť verí, že ich prístup zmení mestskú mobilitu tým, že poskytne efektívnu a cenovo dostupnú alternatívu k tradičným formám dopravy. Vay zároveň plánuje postupne zavádzať prvky autonómneho riadenia, pričom bezpečnosť bude stále zabezpečovaná ľudským dohľadom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú