V Spojených štátoch prebieha intenzívny výskum a vývoj v oblasti bezpečnosti elektromobilov v súvislosti s rizikami požiarov. Tie sú síce zriedkavé, ale mimoriadne nebezpečné kvôli použitiu lítium-iónových batérií.

Kľúčovým krokom v riešení tohto problému je využitie superľahkých materiálov, ktoré vyvinula spoločnosť Aspen Aerogels. Táto spoločnosť získala výraznú podporu od NASA a amerického ministerstva energetiky (DOE).

Problém požiarov batérií

S narastajúcim počtom elektromobilov na cestách Spojených štátov sa čoraz viac pozornosti venuje požiarom batérií. Hoci požiare v autách so spaľovacím motorom sú častejšie, požiare v elektromobiloch sú ťažšie uhasiteľné a môžu sa opakovane vznietiť, čím vznikajú nebezpečné situácie pre vodičov aj záchranárov. Tento jav, známy ako tepelný únik, nastáva, keď sa batériová bunka poškodí alebo skráti, čo vedie k reťazovej reakcii spôsobujúcej požiar alebo výbuch.

Aspen Aerogels je lídrom vo vývoji materiálov, ktoré môžu tieto riziká zmierniť. Spoločnosť sa špecializuje na izoláciu pomocou aerogélov – mimoriadne ľahkých materiálov, ktoré sú tvorené prevažne vzduchom. Tieto tepelné bariéry sú navrhnuté tak, aby spomaľovali alebo zabránili šíreniu tepla a plameňov v batériových bunkách počas tepelných únikov.

Storyful News & Weather/YouTube

Aerogély vynikajú udržiavaním stabilnej teploty, čo môže zabrániť šíreniu tepla počas poruchy batérie. Ich materiály sa dajú vrstviť medzi batériové články a fungujú ako bariéra, ktorá spomaľuje šírenie tepla. Aspen Aerogels pritom už stavia novú továreň v štáte Georgia, ktorá bude schopná vyrábať dostatok materiálu na vybavenie viac než dvoch miliónov elektromobilov ročne.

Podpora vlády USA

Ministerstvo energetiky USA poskytlo spoločnosti Aspen Aerogels pôžičku vo výške 670,6 milióna dolárov na podporu výroby týchto materiálov. Táto investícia zdôrazňuje záväzok vlády zlepšiť bezpečnosť elektromobilov ako súčasť širšej stratégie na podporu elektrifikácie dopravy.

Automobilky ako General Motors, Toyota a Audi už začali integrovať materiály od Aspen Aerogels do svojich elektromobilov. Táto spolupráca má za cieľ nielen zlepšiť bezpečnosť vozidiel, ale aj splniť kritické bezpečnostné normy, ktoré zdieľajú automobiloví výrobcovia po celom svete.

Obmedzenia a budúce výzvy

Aj keď aerogély predstavujú veľký pokrok v oblasti bezpečnosti batérií, neodstraňujú úplne riziko tepelných únikov. Odborníci uznávajú, že žiadna súčasná komerčne dostupná technológia nedokáže tieto udalosti úplne eliminovať. Avšak integrácia týchto materiálov do batériových konštrukcií môže významne znížiť intenzitu požiarov a poskytnúť viac času na evakuáciu v prípade núdze.

Výskum bezpečnostných technológií pre batérie neustále napreduje. Zapojenie NASA do financovania projektov zameraných na ľahké materiály ukazuje, že bezpečnosť v oblasti elektromobilov je len časťou širších technologických cieľov, ktoré môžu mať vplyv aj mimo automobilový priemysel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú