Volkswagen čelí ďalšej vážnej výzve. Jeho kľúčový závod nachádzajúci sa v Bruseli je na pokraji kolapsu. Vyrába sa v ňom luxusný elektromobil Audi Q8 E-Tron, ktorého predaje sú veľmi nízke. Ľudia si takéto elektromobily stále nemôžu dovoliť, čo stupňuje napätie medzi spoločnosťou a odbormi. Na tému upozornil portál Electrek.

Elektrické SUV Audi Q8 E-Tron v hodnote 80 000 eur sa stáva „symbolom“ neúspešnej stratégie niektorých európskych automobiliek. Továreň v Bruseli, ktorá mala kapacitu vyrobiť 120 000 vozidiel ročne, dosiahla svoj vrchol v roku 2022 s produkciou len 47 900 kusov. Tento rok výroba klesla na 23 900 áut, čo jasne poukazuje na problém, že takéto drahé elektromobily nie sú pre bežných európskych zákazníkov zrovna najvhodnejším riešením.

Chyba za chybou

Závod v Bruseli čelil aj iným problémom. Jeho poloha na železničnej trati znemožňuje expanziu a fungovať bez vlastnej karosárne znamená, že dôležité komponenty musia byť dovážané z iných tovární. To všetko zvyšuje náklady na výrobu. Volkswagen hľadal riešenia, vrátane predaja závodu, no ani 26 záujemcov neponúklo životaschopnú alternatívu.

Situácia sa vyostruje aj medzi zamestnancami a odbormi. Závod zamestnáva 3000 pracovníkov, ktorí pravdepodobne prídu o prácu, čo vyvolalo vlnu protestov. Belgické hlavné mesto zažilo masívne demonštrácie. Odbory obviňujú Volkswagen z toho, že sa nezaujíma o alternatívne riešenia a chce továreň čo najrýchlejšie zatvoriť.

TASR/Volkswagen

Demonštranti upozorňujú na hlbší problém, ktorý presahuje nad rámec jednej fabriky. Vinia európskych výrobcov áut, že sa sústredili na veľké luxusné modely, ktoré sú pre bežného spotrebiteľa cenovo nedosiahnuteľné. Hillal Sor, odborár z Metallos FGTB, pre Euronews povedal, že „Výrobcovia áut chceli okamžite zarobiť veľké zisky s elektrickými vozidlami a neakceptovali, že prechodná fáza prinesie menej dividend a ziskov.“

Štatistiky to len potvrdzujú. Za prvých osem mesiacov roku 2024 sa v EÚ predalo približne 902 000 elektromobilov, čo predstavuje len 12,6 % z celkového počtu predaných vozidiel. Tento nízky podiel ukazuje, že prechod na elektromobilitu nie je jednoduchý, najmä ak sú na trhu len drahé modely.

Lacných elektromobilov sa stále nedočkáme

Nájsť v Európe lacný elektromobil s 500+ km dojazdom pod 30-tisíc eur je náročná úloha. Na výber síce máš Kia Soul EV, Opel Mokka-e alebo Peugeot e-2008, no každý z nich ti do 30 000 eur dá akurát tak 300 – 350 km dojazd. Čo sa pokúša zmeniť Čína svojimi lacnými technológiami nabitými elektromobilmi, ale clá zo strany EÚ ho aj tak neurobia vo výsledku nijak lacným pre bežných ľudí, ako by sa od čínskeho modelu očakávalo.

Napríklad elektromobil Lynk & Co Z10 koncernu Gelly s cenou na domácom trhu 215 800 juanov (27 300 eur), dojazdom 600 km a výkonom 300 koní by tak málo na našom trhu nikdy nestál. Za takú cenu by si si akurát kúpil nový Fiat 500e s dojazdom len 320 km a výkonom 80 kW (118 koní). To už si ale lepšie priplatiť a kúpiť Teslu s dojazdom 554 km vo verzii Modelu 3 RWD za 33 990 eur bez DPH.

Masívna nadmerná kapacita Volkswagenu v jeho nemeckých závodoch núti spoločnosť uvažovať o zatvorení tovární aj na domácej pôde, čo by bolo bezprecedentným krokom a automobilka už teraz musí prijímať razantné zmeny: „Situácia je mimoriadne napätá a nemožno ju prekonať jednoduchými opatreniami na zníženie nákladov,“ uviedol Schäfer vo vyhlásení na začiatku septembra. Značka VW je prvou v rámci skupiny, ktorá podstúpila znižovanie nákladov s cieľom ušetriť 10 miliárd eur do roku 2026, aby prežila prechod na elektrické autá.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú