V týchto dňoch sa na výstavisku v Dubaji koná obrovská tech show s názvom GITEX Global. Na výstave nájdeš najnovšie technológie zamerané na využitie umelej inteligencie a na takomto fóre nemôžu chýbať ani inovatívni výrobcovia vozidiel, medzi ktorých patrí aj čínsky XPeng. Na tému upozornil portál Focus.Hidubai.

XPENG AeroHT

Lietajúci elektromobil

Značka sa vo svojom stánku predstavila so svojím prototypom XPeng AeroHT eVTOL – futuristicky vyzerajúcim vozidlom s krivkami agresívneho superšportu. Na prvý pohľad nič, čo by bežný návštevník výstav ešte nevidel. To sa však zmení, keď sa spoza strechy vysunú štyri páry vrtúľ, volant v interiéri nahradí joystick a pred tebou zrazu stojí auto-dron poháňaný energiou z batérií.

Toto modulárne 2-miestne vozidlo vie stúpať až do výšky 1 000 metrov a pritom v automobilovom móde svojimi rozmermi nevyčnieva spomedzi tradičných účastníkov cestnej premávky. Tento inovatívny dizajn umožňuje, aby vzdušná a pozemná verzia fungovala ako jeden kompaktný celok, čo umožňuje cestujúcim bez námahy prepínať medzi režimom jazdy a lietania.

Výrobcovia tvrdia, že predstavený prototyp je plne funkčný a jeho predpokladané uvedenie na trh je naplánované na rok 2030.

S výskumom to myslia vážne

Keď relatívne mladý výrobca elektrických áut XPeng v roku 2021 oznámil, že plánuje investovať viac ako pol miliardy amerických dolárov do novej divízie lietajúcich vozidiel, na mnohých tvárach to vyčarilo zmätok či pobavenie. No už o 12 mesiacov neskôr začala spoločnosť testovať dvojtonový prototyp lietajúceho auta X3, ktoré v podstate vyzeralo ako športový hatchback s obrovským dronom na vrchu.

Prvým výsledkom bol v roku 2023 modulárny prototyp s jedinečným dvojdielnym dizajnom.

Pozemný modul lietajúceho prototypu pojme 4-5 cestujúcich a je vybavený hybridným pohonným systémom na predĺženie dojazdu, ktorý môže dobiť letecký modul. Vozidlo bolo navrhnuté s trojnápravovou konfiguráciou so 6 kolesami, čo umožňuje pohon kolies 6×6 a riadenie zadných kolies, pričom ponúka zlepšenú nosnosť a schopnosti v teréne. Pozemný modul slúžil na prepravu a nabíjanie leteckého modulu v zadnej časti vozidla.

Letecký modul je plne elektrické pilotované lietadlo pre 2 pasažierov, schopné vertikálneho vzletu. Podporuje manuálne ale aj automatické režimy riadenia s panoramatickým výhľadom z kokpitu s 270° zorným polom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú