Mercedes-Benz uviedol, že za posledné tri mesiace predal iba 5 769 elektrických vozidiel, zatiaľ čo v rovnakom období pred rokom ich bolo 9 984. Vzhľadom na to, že spoločnosť nezverejňuje údaje o predaji podľa karosérie, nie je jasné, ako si vedú SUV verzie EQE a EQS v porovnaní so sedanmi. Avšak celkový obraz je pre značku EQ sklamaním.

V treťom kvartáli sa situácia odlišuje od predchádzajúceho, keď EQB zaznamenal počas jari zdravý nárast predaja. Napriek tomu všetky tri modely vykazujú medziročný pokles, pričom EQS utrpel najväčší pokles o 50 %. Na tému upozornil portál motor1.

Strategické zmeny

Mercedes-Benz si uvedomuje, že nie všetko ide podľa plánu. Spoločnosť priznala, že jej ambície v oblasti elektrifikácie boli príliš optimistické, čo viedlo k zrušeniu plánov na veľkú platformu pre elektromobily, ktorá mala debutovať v roku 2028. V máji generálny riaditeľ Ola Kallenius potvrdil, že spoločnosť prechádza na stratégiu podobnú tej, ktorú zvolil BMW, a plánuje ponúknuť elektrické aj benzínové verzie nasledujúceho modelu S-Class namiesto nového EQS.

Nielenže sa elektrické vozidlá Mercedesu dostali na tenký ľad, ale aj model E-Class, ktorý bol len dva roky po svojom veľkom osviežení, vykazuje pokles predaja o 51 %. Ikonický model SL, ktorý je známy svojou eleganciou, mal dokonca ešte horšiu situáciu s poklesom predaja o 81 %.

Návrat k SUV a novinky

Napriek stratám v segmente elektrických vozidiel sa celkové predaje Mercedesu zvýšili o 11 % v porovnaní s Q3 2023, čo je väčšinou zásluhou rozsiahlej ponuky SUV modelov. Nový model CLE s dvoma dverami, ktorý je uvedený na trh tento rok, sa stal ďalším úspechom a predal sa v počte viac ako 10,000 kusov v roku 2024. Tento model tak predbehol S-Class, G-Class a dokonca aj cenovo dostupný CLA.

Zatiaľ čo Mercedes-Benz naďalej bojuje so svojimi elektrickými vozidlami, jeho silná ponuka SUV a nové modely naznačujú, že automobilka sa snaží nájsť rovnováhu na trhu, ktorý sa rýchlo mení. Otázkou zostáva, či sa im podarí obnoviť dôveru v ich elektrické modely a získať späť zákazníkov, ktorí hľadajú inovácie v oblasti elektromobility.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú