Elon Musk na podujatí v Kalifornii odhalil robotický taxík Cybercab a taktiež predstavil ďalšie vylepšenia humanoidného robota Optimus. Tému uviedol do pozornosti portál The Verge.

Taxík bez volantu a pedálov

Zakladateľ Tesly, Elon Musk, si znova získal pozornosť vo svete technológii. 10. októbra sa na podujatí v štúdiu Warner Bros v Californii, odhaľoval najnovší model robotického taxíka s názvom Cybercab. Prvotne prišiel s návrhom tohto modelu už pred niekoľkými rokmi. Cybercab mal byť prevádzke už v roku 2020, avšak spoločnosti Tesla sa rozhodla posunúť začiatok výroby na rok 2027.

Cybercab sa odlišuje od bežných vozidiel hlavne absenciou volantu a pedálov. Autonómne vozidlo je plne závislé na softvéri Tesla Full Self-Driving (FSD), ktorý je zodpovedný za ovládanie auta bez akéhokoľvek zásahu vodiča. Musk však dopredu avizoval, že tento systém prejde ešte viacerými vylepšeniami, kvôli spoľahlivosti a hlavne bezpečnosti pasažierov.

Autonómne taxíky sú považované za budúcnosť mestského cestovania, pretože systém by mal byť schopný reagovať na dopravné situácie, a taktiež znížiť náklady na dopravu. Musk má do budúcnosti víziu, že robotické taxíky by mohli fungovať ako alternatívy v súčasných dopravách.

Robot Optimus dokáže desivé veci

Okrem Cybercabu Musk na podujatí predstavil aj ďalší pokrok vo vývoji humanoidných robotov Tesla. Robotický model s názvom Optimus si svojou prítomnosťou na podujatí získal veľkú pozornosť. Roboty sa voľne pohybovali medzi účastníkmi a predvádzali niekoľko zo svojich funkcií. Roboty Optimus sú navrhnuté tak, aby zvládli širokú škálu bežných každodenných úloh ako je napr. venčenie psa, príprava nápojov, stráženie detí a mnoho ďalšieho.

Vzhľadom na to, že robotické taxíky Cybercab a aj roboty Optimus sú stále vo vývojovej fáze, cena nie je zatiaľ úplne jasná. Musk však naznačil cenu robotov Optimus. Tam by sa cena mala pohybovať v rozmedzí od 20 000 dolárov (cca 18 000 eur)  až 30 000 dolárov ( cca 27 000 eur).

Čo sa týka robotického taxíka, konkrétne čísla zatiaľ neboli oznámené, no jeho dostupnosť sa očakáva najskôr v roku 2027. Tesla sa zameriava na to, aby tieto produkty boli hlavne cenovo dostupné a využiteľné pre širokú verejnosť.

Rozmanité reakcie verejnosti

Účastníci, ktorí boli prítomní na podujatí, mali možnosť sledovať Optimus naživo. Viacerí návštevníci boli prekvapení nielen schopnosťami robotov, ale aj ich zhovorčivosťou. Na jednom z videí od účastníkov sám robot pri rozhovore povedal, že sa snaží byť ľudský.

Na záberoch zasa robot Optimus nalieval hosťom nápoje, fotil si selfie a viedol debaty s účastníkmi. Avšak reakcie na sociálnych sieťach boli rôzne. Prechádzali  od prekvapenia až po znepokojenie z toho, ako rýchlo sa technológia humanoidných robotov vyvíja.

Muskova vízia je, že robotické technológie budú predstavovať veľkú zmenu pre modernú spoločnosť. Optimus má byť podľa neho najväčším produktom akéhokoľvek druhu, ktorý zmení spôsob, akým ľudia pristupujú k technológiami. Aj napriek tomu, že definitívna realizácia noviniek sa bude konať až o niekoľko rokov, robot Optimus a Cybercab ukazujú akým smerom sa Tesla uberá.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú