ČSOB sa pridala ku moderným bankám a od dnešného dňa sú dostupné pre jej klientov okamžité platby. Služba umožňuje prijímať platby v reálnom čase a peniaze na účet klienta sú pripísané za pár sekúnd. Banka síce zaviedla službu okamžité platby, avšak klienti musia rátať s istými obmedzeniami. Banka zatiaľ sprístupnila iba prijímanie okamžitých platieb. Ako informuje portál Živé, na odosielanie platieb si klienti budú musieť počkať až do budúceho roka.

Úplné zavedenie až budúci rok

Implementácia prijímania okamžitých platieb je menej náročná. Úplne zavedenie služby, ktoré zahŕňa aj možnosť odosielania okamžitých platieb plánuje ČSOB zaviesť až v priebehu budúceho roka. Treba podotknúť, že dnes môžu byť okamžité platby do ČSOB mierne oneskorené. Aj konkurenčné banky, ktoré túto službu už ponúkajú, môžu vykonávať drobné úpravy svojich systémov.

Veľké konkurenčné banky ako Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra banka službu okamžitých platieb zaviedli už v roku 2022 s tým, že služba hneď po spustení ponúkala ako odosielanie, tak aj prijímanie okamžitých platieb. Podobný prístup mali aj ďalšie banky, ktoré službu zaviedli neskôr.

Slovensko podvod
Freepik/Úprava redakcie

Výhoda okamžitých platieb

Okamžité platby postupne zavedú aj ďalšie slovenské banky. Budúci mesiac Privatbanka spustí taktiež ako ČSOB, iba prijímanie okamžitých platieb a neskôr sa ku nej pridajú ďalšie banky: mBank, 365.banka či Poštová banka.

Výhodou okamžitých platieb je ich dostupnosť a rýchlosť, pretože fungujú 24 hodín denne bez ohľadu na to, či je víkend alebo sviatok. Vďaka zapojeniu Slovenska do európskej schémy okamžitých platieb sú tieto transakcie dostupné v 35 krajinách Európy. Okamžité platby sú roky súčasťou zahraničných bánk, ako je Revolut a N26, kde je možné posielať aj prijímať platby.

Európsky parlament vo februári schválil nové pravidlá pre banky, na základe ktorých budú musieť do 9. januára 2025 povinne poskytovať prijímanie okamžitých platieb. Do 9. októbra 2025 musia sprístupniť aj ich odosielanie. Banky však služby odosielania aj prijímania okamžitých platieb môžu zaviesť aj skôr.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú