Na Netflix sa rúti ďalší film z obdobia svetového konfliktu. Streamovacia služba po úspechu minuloročnej snímky Na západe nič nové (vyslúžila si 9 nominácií na Oscara) tentokrát posvieti na netradičný skutočný príbeh afroamerických žien, ktoré boli nasadené v Európe počas druhej svetovej vojny.

Pripravovaný film ponesie názov Poštový prápor a bude sa zameriavať na ženskú jednotku 6888th Central Postal Directory Battalion, ktorá bola vyslaná do Európy za účelom riešenia masívneho oneskorenia pošty v americkej armáde. Nová jednotka musela po nasadení triediť viac než trojročnú poštu, ktorá pozostávala približne zo 17 miliónov nedoručených zásielok.

S heslom „No mail, low morale„, teda žiadna pošta, nízka morálka, tieto ženy v náročných podmienkach dokázali úlohu splniť už za tri mesiace, čím dokonale zaskočili všetkých neprajníkov. Pôvodne sa totiž predpokladalo, že podobný objem zásielok nebude spracovaný skôr ako za pol roka.

Členky Práporu 6888 po nasadení nebojovali iba s nedoručenými listami, ale tiež s extrémnymi podmienkami. Pracovali v nevykurovaných halách a pri plnení úloh častokrát čelili rasovej segregácii, sexizmu či diskriminácii. Historický význam tejto jednotky bol dlho prehliadaný, no v roku 2022 im bola udelená Kongresová zlatá medaila, najvyššie civilné vyznamenanie v Spojených štátoch.

Poškuľuje po Oscaroch

Príbeh tzv. Poštového práporu teraz vo filme predstaví herec a režisér Tyler Perry. Hlavnú úlohu v ňom zastane známa afroamerická herečka Kerry Washington, ktorú si diváci môžu pamätať z filmov Divoký Django alebo dramatickej minisérie Svedectvo, za ktorú si Washington vyslúžila aj nomináciu na Zlatý glóbus.

Kerry Washington vo filme stvárni veliteľku práporu, majorku Charity Adams. Pozornosť v pripravovanom filme tiež budí držiteľka Oscara Susan Sarandonová, ktorú však v úvodnom teaser-traileri nevidieť.

Netflix má od svojho sfilmovaného skutočného príbehu veľké očakávania. Uvedie ho krátko pred vianočnými sviatkami, na kedy si gigant pravidelne vyhradzuje svoje najväčšie premiéry. Minulý rok počas Vianoc štartoval Rebel Moon, rok pred tým zasa hviezdami nabitá satirická dráma K zemi hľaď.

Poštový prápor pred premiérou na Netflixe pôjde aj do limitovaného množstva kín v USA, čím chce Netflix splniť kritéria na prípadný boj o Oscarov. Film na Netflixe uvidíš od 20. decembra.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú