V článku boli použité aj materiály TASR.

Asociácia mobilných operátorov Slovenska (ASMOS) ozvala s ostrou kritikou zvýšenia osobitného odvodu pre telekomunikačných operátorov, ktoré je súčasťou vládnych konsolidačných opatrení. Bez potrebnej diskusie so zainteresovanými stranami by toto rozhodnutie mohlo výrazne ovplyvniť nielen telekomunikačný sektor, ale aj konkurencieschopnosť Slovenska v rámci Európskej únie. Cieľom tohto balíčka má byť získanie dodatočných 25 miliónov eur od operátorov do štátnej pokladnice. Má to však nejeden problém, hlásia operátori.

Už teraz na hrane

Telekomunikační operátori na Slovensku už teraz patria medzi najviac zaťažené podniky, a ďalšie navýšenie odvodov môže situáciu ešte zhoršiť. Ako uvádza ASMOS, zvýšenie DPH, dane z príjmu právnických osôb a novej dane z finančných transakcií môže spôsobiť, že slovenský trh bude zaostávať v oblasti digitálnej ekonomiky za ostatnými štátmi EÚ.

Je dôležité pochopiť, že digitálna ekonomika sa netýka len veľkých firiem. Zasahuje aj menšie mestá, školy a domácnosti, ktoré závisia na spoľahlivom pripojení k internetu. Zvýšenie odvodov môže spôsobiť, že operátori nebudú schopní ďalej investovať do zlepšovania infraštruktúry a služieb, čo môže ohroziť náš pokrok a bezpečnosť,“ upozorňuje Henrich Krejčí, výkonný riaditeľ ASMOS.

Zvýšené finančné zaťaženie operátorov by mohlo obmedziť schopnosť sektora investovať do modernizácie technológií, zlepšenia dostupnosti dátových služieb či kybernetickej bezpečnosti. Slovensko, ktoré už tak zaostáva v niektorých digitálnych inováciách, by sa mohlo stať menej atraktívnym pre zahraničných investorov, ktorí hľadajú krajiny s rozvinutou infraštruktúrou a stabilným podnikateľským prostredím.

ASMOS volá po dialógu

Podľa ASMOS by vláda mala otvoriť diskusiu so zástupcami telekomunikačného sektora pred tým, než zavedie ďalšie zaťaženie, ktoré môže mať dlhodobé následky na celé odvetvie. Slovensko nemôže ignorovať globálne trendy a potrebu digitalizácie, ak si chce udržať svoju konkurencieschopnosť v medzinárodnom prostredí.

Rawpixel (koláž Fontech)

Digitálna transformácia je dnes jedným z kľúčových faktorov pre ekonomický rast, a ak nebudú telekomunikační operátori schopní investovať do inovácií, Slovensko riskuje, že zostane pozadu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú