Plusy

+ vynikajúci displej
+ superkompaktné rozmery a nízka hmotnosť
+ špičkové parametre (RAM a SSD)
+ výdrž na úrovni 8-10 hodín
+ odolné veko displeja Ceraluminum
+ dotykový displej

Mínusy

- chod touchpadu po stlačení
- vyššia cena
- dotykové pero nie je kam pripevniť či skryť
- webkamera má len priemernú kvalitu

Nájsť ideálny notebook presne pre svoje potreby dnes nie je vôbec ťažké. Stačí si vybrať. V obchodoch čakajú desiatky rôznych modelov pre každý typ používateľa: od herných notebookov očakávame maximálny výkon a pokojne väčší displej s aspoň 120 Hz displejom, pričom im odpustíme aj hrubšiu a ťažšie prenosnú konštrukciu. Kancelárske alebo študentské notebooky zas väčšinou prichádzajú v aspoň 15-palcovej uhlopriečke, no na excelovské tabuľky, tvorbu prezentácií či písanie textov nám stačí integrovaná grafika.

Už po pár hodinách s novým ASUS Zenbook S 14 mi zas bolo jasné, že toto je počítač, ktorý ideálne zapadne do môjho pracovného workflow. Pojmy „kancelária“ alebo „pracovné miesto“ sú totiž v mojom prípade extrémne široké.

Väčšinu času ide o moju pracovňu, kde ma na veľkom stole čaká aj externý monitor, väčšia Bluetooth klávesnica a ergonomická myš. Máme však aj druhú domácnosť v Českej republike, kde som sa snažil vytvoriť si podobné zázemie. Od notebooku, ktorý má perfektne pracovať na oboch týchto pracovných miestach, preto očakávam, že mi umožní efektívne pracovať aj počas vyše 4-hodinovej jazdy vlakom medzi Bratislavou a Prahou. Rovnako tak musí doslova zmiznúť v batohu plnom oblečenia na pracovné cesty a nezaťažovať ma v taške cez rameno, ktorú nosím na pracovné stretnutia.

 

Fontech

Niekedy sa medzi nimi nestíham presúvať, takže videohovor musím aspoň raz za týždeň absolvovať aj z kaviarne, kde nemusím mať k dispozícii elektrickú zásuvku. Keďže však potrebujem čo najväčší komfort a často pracujem s viacerými oknami vedľa seba, kedy v jednom tvorím a v druhom zháňam potrebné informácie, kľúčové je pre mňa aj čo najvyššie rozlíšenie, alebo ak chceš jemnosť displeja.

Nový ASUS Zenbook sa osvedčil úplne všade

Séria Zenbook od ASUS už od roku 2011 patrila medzi biznis ultraprenosné notebooky a najnovšia séria Zenbook S 14 kľúčové vlastnosti pre túto kategóriu ešte vylepšila. Do tašky tak dnes dávam len 1,2 kg zariadenie, čo je hlboko pod niekdajšou jeden a pol kilovou métou.

Okrem nízkej hmotnosti oceňujem aj 14-palcový displej. S pomerom strán 16:10 a doslova minimálnymi rámikmi okolo obrazovky ide o ideálny kompromis medzi kompaktnými rozmermi a veľkou plochou na prácu aj bez ďalšieho monitora . Uhlopriečka je však len jednou časťou skladačky. Tou druhou je rozlíšenie. ASUS siahol po 3K displeji (2 880 x 1 800 bodov), takže texty nemusíš zbytočne skrolovať a naozaj vieš pracovať aj s viacerými oknami vedľa seba. Netreba sa báť, že jednotlivé prvky budú príliš malé – všetko si nastavíš vo Windowse pod položkou Mierka. Ja som však bol úplne OK s východzími 200 %.

Displej má aj ďalšie špičkové vlastnosti, napríklad 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a mal by produkovať až o 70 % menej škodlivého modrého svetla. Vzhľadom na skracujúce sa dni som pri práci ocenil aj jeho zožltnutie pre lepšiu prácu v tmavom prostredí, kedy displej tak „nevypaľuje“ oči.

Možno budeš trochu zvykať na OLED panel, ktorý podáva farby trochu inak ako staršie počítače s IPS či LCD LED panelom. ASUS však tvrdí, že práve tieto sú tie skutočné, čo ocenia grafici alebo ľudia editujúci video. Panel má certifikácie od Pantone a pracuje s farebným štandardom DCI-P3. Výhodou OLED-u je aj maximálny kontrast vďaka dokonalej čiernej, podpora HDR a v niektorých prípadoch nižšia spotreba energie.

Zmieniť treba aj to, že displej je dotykový a v balení dostaneš špeciálne pero od ASUS. Využiť sa dá na kreslenie aj písanie poznámok. Ja som však dotykový displej najviac používal na prosté skrolovanie textu a posúvanie prezentácií.

Fontech

Do tašky aj len tak. Bez ochrany

Možno ťa zaujme, že keď dávam do ruksaka plného iných ďalších vecí svoj Macbook od konkurenčného Applu, používam ešte jednoduchý neoprénový obal. Tak nejak neverím, že tenučké hliníkové veko displeja neodovzdá ranu od fľaše z vodou pri pchaní batohu do úložných priestorov nad hlavou vo vlaku či lietadle až do displeja a počítač nebudem mať po pár mesiacoch celý poškriabaný.

V prípade Zenbooku S 14 však túto potrebu absolútne necítim. Veko totiž tvorí špeciálny materiál, ktorý by som prirovnal k pracovnej linke v kuchyni alebo dlaždiciam v kúpeľni. Asi nebudem ďaleko od pravdy, výrobca ho volá Ceraluminum a má kombinovať práve tradičný hliník a odolnú keramiku. Už na pohľad je jasné, že bude prakticky nemožné ho poškriabať. Zaujímal by ma však nejaký „crash test“ a odpoveď na otázku, či v prípade pádu nepraskne. Hliník by totiž určite skončil len s miernou deformáciou.

Fontech

Z hliníka je zvyšná časť notebooku, rám a opierky na dlane pod klávesnicou, ktoré sú tak mimoriadne príjemné na dotyk a musím priznať, že nová šedá Zumaia Gray farba sa mi páči oveľa viac než bežná biela.

Na dlhé texty aj maximálnu konektivitu

Celý tento text som napísal na mimoriadne pohodlnej klávesnici s optimálnym zdvihom a odozvou kláves. Písanie na Zenbook S 14 je naozaj  radosť. Aspoň v prípade tejto šedej verzie ASUS navyše konečne pochopil, že font klávesnice musí mať kontrast k ich farbe, aby som nemusel jednotlivé špeciálne klávesy dlho hľadať. Stále platí, že by dizajnéri mohli použiť nejaký bold a hrubší font pre lepšiu čitateľnosť, ale k ideálnemu stavu sme už aspoň bližšie bližšie než kedysi.

Fontech

Naopak, výhrady mám k touchpadu. Je praktické, že posúvaním prsta po stranách vieš rýchlo meniť jas displeja, hlasitosť zvukov alebo posúvať prehrávané video. V mojom prípade však nebolo klikanie touchpadu pri ideálne. Po stlačení akoby sa nevracal okamžite, ale zostával na pár milisekúnd „prilepený“ na nejakej fólii pod ním. Po pár dňoch to bolo o niečo lepšie – možno sa nový touchpad „rozchodil“ alebo som si viac zvykol na prechod z haptického touchpadu od Apple? Samotná veľkosť a jeho presnosť sú v poriadku.

Na ľavej strane počítača je aj napriek mimoriadne tenkému telu s hrúbkou len 1,2 až 1,3 cm v zatvorenom stave plnohodnotné HDMI. Ja som však na pripájanie monitora používal USB-C kábel. Do USB-C-čka sa pripája aj malý nabíjací adaptér, ktorý pohodlne prenesieš aj v taške. No a ak máš monitor so štandardom USB-PD, na stole do notebooku pripájaš len jeden kábel pre obraz aj nabíjanie, čo je mimoriadne pohodlné. Nabíjačku si tak môžeš nechať v inej lokalite a prenášať len počítač.

Fontech

Na druhej strane notebooku nájdeš ešte jedno klasické USB-A. Konečný výpočet portov tak zahŕňa 1 USB-A, 2 USB-C porty, HDMI a výstup na slúchadlá. Myslím, že v praxi viac nepotrebuješ a ak hej, USB-čka si pridáš na monitore alebo cez iný HUB.

Fontech

Keďže sa ASUS 14-palcový displej snažil dostať do čo najmenšieho tela, minimalizoval okraje zobrazovacieho panelu. Nad vrch displeja sa teda zmestil len naozaj malý objektív webkamery. Jej kvalita je štandardná – ak by si mal záujem streamovať, natáčať webcasty či predávať svoje školenia, asi by som investoval do externej kamery. Na bežné biznis hovory je však určite v poriadku.

Každý deň som využíval niekoľko šikovných drobností: priamo cez spodnú lištu vo Windows vieš aktivovať režim portrét alebo plné rozmazanie pozadia, ktoré aj vďaka AI funguje naozaj príkladne. Kolegov tak nebude otravovať neporiadok alebo iné nežiaduce pozadie v tvojej obývačke. Mimoriadne praktické je aj stlmenie mikrofónu a vypínanie kamery vyvedené na klávesy F9 a F10, kde navyše režim MUTE a OFF indikujú jasne viditeľné žlté diódy. Je to superrýchly spôsob, ako si ochrániť súkromie a vyhnúť sa trapasom, takže tlačidlá priamo v Slacku, Google Meet, Teamsoch či Zoom už ani nebudeš používať. Chod kamery navyše signalizuje ďalšia biela dióda hneď vedľa nej, aby si mal prehľad, čo sa práve deje.

Ultimátny výkon s extrémnou výdržou batérie

Aby bolo jasné: správny pracovný notebook nemá byť len odolný a prenosný. Najmä v prípade freelancerov musí slúžiť aj na sťahovanie fotografií priamo zo zrkadlovky či kamery a úpravu výstupu doslova kdekoľvek. Musí zvládnuť strih videí a v prípade programátorov kompilovanie kódu do výsledných spustiteľných súborov. Je teda dopyt aj po prenosných počítačoch s masívnym výkonom.

Fontech

Zenbook S 14 to rozhodne dokáže splniť. Ja som testoval základnú konfiguráciu, ktorá je však vysoko v high-endovom spektre. Veď posúď sám: okrem už spomínaného 3K displeja ponúka procesor Intel Core Ultra 7, až 32 GB RAM a obrovské 1 TB úložisko na SSD.

Použitý procesor navyše zvládne aj prichádzajúce AI Copilot+ PC funkcie vo Windows, hoci ich štart sa vďaka stále prebiehajúcej komunikácii Microsoftu s orgánmi v EÚ odkladá, aktuálne na koniec novembra. Vtedy by mala prísť aj prevratná funkcia Recall umožňujúca vyhľadávať v histórii všetkého, čo si na počítači robil.

Samozrejme, v aplikáciách ako je Adobe Photoshop, pri vyrezávaní pozadia v CapCut či iných, môžeš hardvérovo akcelerované AI vďaka NPU procesoru v počítači využívať už dnes. Aj keby to malo zostať len spúšťaní microsofťáckeho Copilota dedikovaným tlačidlom na klávesnici vedľa šípok, tak či tak ti to významne zrýchli prácu. Copilot je totiž v mnohom užitočnejší ako ChatGPT.

Fontech

Záverečné hodnotenie

Výsledná cenovka nového ASUS Zenbook S 14 sa vyšplhala na 1 899 eur, čo rozhodne nie je málo. Oproti konkurenčným zariadeniam si však prirátaj špičkové parametre na vrchole ponuky ako je prakticky maximálnu veľkosť RAM či terabajtové SSD, dotykový displej a dotykové pero priamo v balení.

Zenbook S 14 ti to všetko zabalí v prémiovom hliníkovom tele s odolným hliníkovo-keramickým krytom a špičkovou výdržou. U mňa sa po plnom nabití pohybovala minimálne na 8 a pol hodine, v prípade že som nepozeral videá a pracoval najmä s textom hravo presiahla aj 10 hodín. To sú výborné hodnoty.

Fontech

HODNOTENIE

9/10

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú