Automobilový koncern Gelly chce novým elektrickým modelom priamo konkurovať nie len Tesle, ale hlavne čínskym rivalom. Tí sa prebiehajú o to, kto na trh predstaví „dokonalý“ elektromobil pre každého. Teda, pomer ceny a kvality bude vyhovovať aj bežnému človeku. Horúcim kandidátom je elektromobil Lynk & Co Z10, ktorý má potenciál zamiešať karty na trhu. Na tému upozornil portál CleanTechnica.

Čínsko-švédska značka Lynk & Co vznikla ešte pred niekoľkými rokmi, ale určite nezaspala na vavrínoch. Ešte v roku 2017 predstavila automobil Lynk & Co 01, ktorý dostal viacero verzií (benzínovú, plug-in hybrid, elektrickú). Na jej koncernovej modulárnej platforme CMA sa vyrábalo napríklad aj Volvo XC40, ktoré sa stalo najlepším európskym autom roku 2018. Tentokrát však pôjde o auto s čisto elektrickým pohonom, ktoré oficiálne predstavia 5. septembra 2024.

Lynk & Co Z10
Lynk & Co

600 km na jedno nabitie je len začiatok

Lynk & Co Z10 sa podľa výrobcu dočká skvelého dojazdu, pričom v základnej verzii dosiahne 600 km na jedno nabitie s pohonom zadných kolies (RWD), 200 kW motorom a 71 kWh lítium-železofosfátovou (LFP) batériou. Vylepšené verzie sú:

  • 400 V 766 km RWD Max
  • 400 V 766 km RWD Smart Max
  • 800 V 806 km RWD Smart Max
  • 800 V 702 km AWD Smart Ultra

Pri týchto modeloch je prirodzené očakávať zvýšenie cien. Ako už však z praxe vyplýva, táto čínske automobilka nemá tendenciu robiť dramatické rozdiely medzi najlacnejšou a najdrahšou verziou svojich modelov. Presné čísla zatiaľ nepoznáme, ale základný model sa už predsa len predstavil s veľmi slušnou cenovkou –  215 800 juanov (27 300 eur).

Lynk & Co Z10
Lynk & Co

Nezaostáva ani interiér vozidla. Ten ponúka najnovšie technológie a pocit luxusného nádychu. Predok je vybavený tenkým prístrojovým panelom s pomerom strán 12,3:1, 15,4-palcovým displejom a dvojramenným multifunkčným volantom.

Lynk & Co Z10 interiér
Lynk & Co

Sedadlá sú z čalúnenej kože a poskytujú vyhrievanie, ventiláciu a masážne funkcie pre cestujúcich vpredu aj vzadu. Audiofili ocenia zvukový systém Harman Kardon, ktorý obsahuje 23 reproduktorov a 1600 W zosilňovač vylepšený o technológiu panoramatického zvuku WANOS.

Hoci značka Lynk & Co bola oficiálne založená až v roku 2016, jej prvý model Lynk & Co 01 okamžite vzbudil obrovský záujem. Tento kompaktný crossover, ktorý kombinuje moderný dizajn, bohatú výbavu a inovatívny prístup k vlastníctvu automobilu, si získal srdcia mnohých.

Dôkazom jeho popularity je rekordných 6 000 objednávok, ktoré zákazníci uskutočnili len za 137 sekúnd od spustenia objednávkového systému. Tento úspech sa zapísal do histórie ako jeden z najrýchlejších predajov automobilov na svete. Či bude rovnako úspešný aj Z10 uvidíme v druhej polovici roka 2024.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú