V tomto texte boli použité materiály TASR.

Nemecký automobilový trh zaznamenal v júli tohto roka významný obrat. Podľa údajov Spolkového úradu pre automobilovú dopravu (KBA) dosiahol celkový počet novo registrovaných vozidiel v krajine číslo 238 263, čo predstavuje mierny pokles o 2,1 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Najvýraznejší prepad však zaznamenal segment elektrických vozidiel. V júli bolo v Nemecku zaregistrovaných len 30 762 plne elektrických áut, čo znamená dramatický pokles o 36,8 % oproti júlu predchádzajúceho roka. Elektromobily tak tvorili iba 12,9 % zo všetkých nových registrácií v danom mesiaci.

Tento trend sa odráža aj v dlhodobejších štatistikách. Za prvých sedem mesiacov tohto roka dosiahol počet registrovaných elektrických vozidiel 215 000, čo predstavuje 12,6 % z celkového počtu nových registrácií. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, kedy bolo zaregistrovaných 268 926 elektromobilov (16,4 % všetkých nových registrácií), je to výrazný pokles.

Tieto údaje, ktoré zverejnila agentúra DPA na základe informácií KBA, naznačujú, že nemecký trh s elektrickými vozidlami čelí významným výzvam. Zostáva otázne, či ide o dočasný trend alebo dlhodobejší posun v preferenciách nemeckých spotrebiteľov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú