Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, Elon Musk, v utorok oznámil ambiciózny plán: od roku 2025 firma začne vyrábať a používať vlastných humanoidných robotov s názvom Optimus. TASR o tom informuje na základe informácií britského denníka The Guardian.

Musk na sociálnej sieti X prezradil, že Tesla v roku 2025 plánuje „nízkosériovú produkciu humanoidných robotov pre interné použitie“. Zároveň vyjadril nádej, že v nasledujúcich rokoch sa výroba dramaticky zvýši a Tesla bude môcť túto inovatívnu technológiu ponúknuť aj iným firmám.

Britský denník v správe pripomína, že Musk má sklony k ambicióznym vyhláseniam a stanovovaniu termínov, ktoré jeho firmy nie vždy dokážu dodržať. O robotovi Optimus totiž hovoril už v minulosti. V roku 2021 predpovedal, že Tesla ho bude môcť využívať vo svojich továrňach už o rok neskôr. Podobné odhady vyslovil aj pre koniec roka 2024.

Optimus, vysoký približne 1,7 metra a s váhou 56 kilogramov, je podľa Tesly navrhnutý na „nudnú, repetitívnú a nebezpečnú prácu“. Jeho názov je inšpirovaný Optimusom Primeom, vodcom Autobotov v sérii filmov Transformers. Musk v minulosti vyjadril cieľ, aby sa tieto roboty vyrábali hromadne a stáli menej ako 20 000 dolárov.

Okrem Tesly sa vývoju vlastných humanoidných robotov venujú aj ďalšie spoločnosti, ako napríklad japonská automobilka Honda a americká firma Boston Dynamics, zameraná priamo na oblasť robotiky, informuje stanica BBC.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú