V tomto texte boli použité materiály TASR.

Elon Musk v utorok oznámil, že presúva centrály svojich spoločností X a SpaceX do Texasu. Dôvodom tohto kroku je nový zákon v Kalifornii, ktorý zakazuje školským úradom vyžadovať od učiteľov, aby informovali rodičov, ak ich dieťa zmení rodovú identitu alebo sexuálnu orientáciu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Toto je posledná kvapka. Guvernérovi Newsomovi som asi pred rokom jasne povedal, že podobné zákony prinútia rodiny a firmy opustiť Kaliforniu, aby ochránili svoje deti,“ uviedol Musk na sociálnej sieti X. Nový kalifornský zákon vyvolal zmiešané reakcie.

Zatiaľ čo organizácie bojujúce za práva LGBT+ komunity ho vítajú ako ochranu súkromia a bezpečnosti transrodových študentov, konzervatívne skupiny avizujú právne kroky a napadnutie zákona na súde.

Muskovo rozhodnutie nie je prekvapivé. Už v roku 2021 presunul svoje osobné bydlisko do Texasu, štátu známeho svojou priaznivou daňovou politikou pre podnikateľov. V tom istom roku tam premiestnil aj sídlo svojej automobilky Tesla.

Kontroverzný zákon však nie je jediným dôvodom jeho radikálneho rozhodnutia. Začiatkom tohto roka, po tom, čo mu súd v Delaware zamietol nárok na odmeny v hodnote takmer 56 miliárd dolárov ako generálnemu riaditeľovi Tesly, presunul právne sídlo SpaceX do Texasu a inovatívnej spoločnosti Neuralink do Nevady.

Tento trend opúšťania Kalifornie technologickými gigantmi môže mať významné ekonomické dôsledky pre tento západopobrežný štát. Zostáva otázne, ako sa s týmto vývojom vyrovná a či dokáže prilákať nové inovatívne spoločnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú