Keď Netflix v marci 2020 uvádzal do ponuky neznámy španielsky film Diera, vôbec netušil, aký silný ohlas medzi divákmi zaznamená. Režisérsky debut prakticky neznámeho Galdera Gaztelu-Urrutia vyvolal celosvetový ošiaľ a Diera dodnes patrí medzi historicky najsledovanejšie filmy služby.

Nastavuje zrkadlo spoločnosti

Španielsky triler sa odohráva vo futuristickej väznici s množstvom poschodí a veľkom dierou vo svojom strede. Tou prechádza pohyblivá plošina, na ktorej je naložené jedlo. Plošina postupne klesá k nižším poschodiam, jedla však rýchlo ubúda. Väzni umiestnení vyššie teda majú prístup k čerstvým zásobám, kým tí na nižších poschodiach sú odkázaní na zvyšky, prípadne nedostanú vôbec nič.

Hlavným protagonistom prvého filmu je Goreng, ktorý sa prebudí na jednom z pochodí a postupne odhaľuje krutú realitu celého systému. Ten je síce nastavený férovo a plošina teoreticky ponúka dostatok jedla pre všetkých, obyvatelia vrchných poschodí sa ale starajú len o vlastné plné žalúdky, čo vedie k veľkej sociálnej nerovnosti.

Film skúma práve tému nerovného nastavenia systému a rozdeľovania zdrojov a je satirou dnešnej spoločnosti, kde sú masy chudobných a menej majetných ľudí odkázané na zvyšky od hŕstky boháčov. Diera tento nepomer zobrazuje bez servítok a nebojí sa šokovať explicitnými scénami. Nejeden fanúšik pôvodného filmu si dodnes živo spomína na pasáž s kanibalizmom či výkalmi.

Pokračovanie už túto jeseň

Obrovský divácky úspech Netflix, rovnako ako tvorcov filmu, dokonale zaskočil, rýchlo sa však začalo hovoriť aj o pokračovaní. Do hry napokon vstúpila celosvetová pandémia a o pokračovaní bolo dlhšie ticho. Až v máji minulého roka Netflix potvrdil, že Diera 2 je realitou, pričom na režisérsku stoličku sa vráti tvorca pôvodného filmu Galder Gaztelu-Urrutia, ktorý si k nemu zároveň napíše aj scenár.

Netflix teraz odhalil prvý trailer, ktorý vysiela signály výrazne dynamickejšieho diváckeho zážitku. Zdá sa, že vo väzení dôjde k prevratu a dostane nového vodcu. Potvrdzuje to aj krátky oficiálny popis. „Keď tajomný vodca v diere zavedie svoje pravidlá, do boja proti kontroverznému a brutálnemu systému kŕmenia sa zapletie nová obyvateľka. Ako ďaleko ste schopní zájsť, aby ste si zachránili život, ak sa jedenie z nesprávneho taniera stane trestom smrti?

Dobrou správou pre predplatiteľov služby je, že Diera 2 dorazí ešte tento rok. Konkrétne ju na Netflixe uvidíš 4. októbra. Čakanie si môže skrátiť ďalšími atraktívnymi novinkami, ktoré Netflix a ďalší v druhej polovici 2024 prinesú. Venujeme sa im vo veľkom prehľade.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú