Bol to jeho vysnívaný projekt a z vlastného vrecka do neho vrazil desiatky miliónov, napokon pôjde o jeden z najväčších finančných prepadákov roka. Ambiciózny western Kevina Costnera Horizont: Americká sága, ktorý do kín dorazil počas minulého týždňa, ľudí nezaujíma a skončí vo veľkej finančnej strate.

Oscarový herec o Horizont: Americká sága sníva už od roku 1988 a ide pre neho o srdcovú záležitosť. Film mal počas uplynulých rokov blízko k začatiu nakrúcania hneď niekoľkokrát, napokon však vždy stroskotal na financiách.

Ani to však Costnera neodradilo od realizácie svojho sna, ktorý sa ho rozhodol financovať z vlastného vreca. Založil banke svoj pozemok v Santa Barbare a získaných 38 miliónov dolárov (dokonca sa hovorí až o 50 miliónoch) vrazil do novinky na vlastnú päsť.

Epický western v kinách ľudí nebavil

Výsledky po prvom týždni v kinách naznačujú, že nešlo o najlepší nápad. Film podľa NY Times celosvetovo zatiaľ zarobil iba 19 miliónov v ďalších týždňoch to už príliš lepšie nebude. Analytici preto westernovej novinke predpovedajú zárobky nanajvýš na úrovni 30 miliónov dolárov, čo pre film znamená obrovskú finančnú stratu.

Situácii nenahráva ani fakt, že Horizont: Americká sága je iba prvým filmom z celkovo 4-dielneho plánovaného eposu z divokého západu. Druhá snímka do vybraných kín dorazí v auguste tohto roka, na ďalších dvoch pokračovaniach Costner aj napriek zlým finančným výsledkom naďalej pracuje.

Samotný herec pre médiá priznáva komerčné zlyhanie, zároveň však nevysiela signál, že by si z neho robil príliš ťažkú hlavu. „Bol by som rád, keby ide o nesmierne úspešnú snímku? Samozrejme, že áno. Páčilo by sa to môjmu egu aj všetkým naokolo. Som ale nesmierne šťastný, že film vyzerá presne tak, ako som chcel.“

Agónia bude pokračovať

Práve podoba filmu však mnohých divákov od návštevy kina odrádza. Horizont: Americká sága je dlhý tri hodiny, a to ide iba o prvú časť plánovanej štvordielnej ságy. Costner vo filme stavil aj na hercov Sama Worthingtona a Siennu Miller, ktorí medzi divákmi aktuálne príliš nerezonujú. Film sa navyše na veľké plátno dostal vo veľmi slabom roku, kedy svetové kiná bojujú s upadajúcou návštevnosťou.

Costner navyše predpokladal, že svojím westernom osloví aj fanúšikov seriálového megahitu Yellowstone. Tí sa však napokon do kina príliš nehrnuli, keďže jednak ide o staršie publikum, zvyknuté sledovať obsah doma, a jednak mnohí fanúšikovia Costnerovi neodpustili, že práve kvôli jeho westernu Yellowstone sprevádzali veľké komplikácie, ktoré vyústili v odklad seriálu i odchod herca z celého projektu.

Horizont: Americká sága tak má pred sebou ešte ťažké časy, keďže druhý diel na tom v tržbách pravdepodobne bude ešte horšie. Nasvedčuje tomu aj skutočnosť, že pokračovanie sa nedostane do viacerých svetových krajín, vrátane Slovenska, kde druhá časť zatiaľ nefiguruje na programe žiadneho z našich distribútorov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú