Slováci spisujú petíciu s cieľom zakázať používanie zdieľaných elektrických kolobežiek, upozorňuje RTVS. Po sprísnení pravidiel volajú ľudia najmä kvôli tragickej nehode, počas ktorej pod vplyvom alkoholu usmrtil 30-ročný vodič kolobežky 63-ročnú chodkyňu.

Pokračujúca nezodpovednosť

Existujúcu petíciu po tejto nehode podpísal už aj syn chodkyne a je možné ju nájsť na stránke Peticie.com. Od apríla nazbierala už takmer 1 500 podpisov.

V súvislosti s touto tragickou nehodou začala polícia prísnejšie kontrolovať práve kolobežkárov a cyklistov v Trenčíne, vďaka čomu sa im podarilo zaznamenať až jedenásť priestupkov v priebehu len štyroch hodín. „O dopravných predpisoch nemajú ani šajn, sú to machri, treba ich vylúčiť z dopravy,“ vyjadrila sa jedna z osôb, ktoré cez portál Peticie.com podpísali spomínanú petíciu.

Zdieľané elektrické kolobežky už v Európe zakázalo aj prvé veľkomesto, ktorým sa stal Paríž. V ňom sa pri účasti 7,5 % oprávnených voličov za zákaz vyslovilo v referende až 90 % zúčastnených.

Kampaň proti zdieľaným elektrokolobežkám viedla parížska primátorka Anne Hidalgová. Ich nekontrolované používanie sa podľa nej zmenilo na „nepríjemnosť“. Operátori Lime, Tier a Dott mali v Paríži asi 15 000 zdieľaných elektrokolobežiek, ktoré po opravách plánujú poslať do iných miest.

elektrické kolobežky
Pixabay

Naďalej je možné využívať prenajaté alebo vlastné elektrické kolobežky, ku ktorým sa majitelia väčšinou správajú o niečo rozumnejšie a dávajú si väčší pozor. V júli však polícia chytila muža, ktorý išiel na elektrickej kolobežke v obci rýchlosťou až 118 km/h.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú