V správe sú materiály spoločnosti TASR.

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré boli po začiatku ruskej invázie na Ukrajine najviac závislé od ruského plynu a ropy. Zdá sa však, že tú by sme mohli znížiť aj vďaka domácej ťažbe. Spoločnosť Nafta podľa SITA  plánuje ešte v tomto roku zriadiť prieskumný vrt na overenie zásob zemného plynu pri obci Kúty v okrese Senica. Ak čerpacia skúška potvrdí dostatočné zásoby plynu, následne vybuduje testovaciu jednotku na jeho úpravu a spracovanie.

Vyťažený plyn bude potom dodávaný priamo do distribučnej siete spoločnosti SPP distribúcia. Vyplýva to zo zámeru spoločnosti Nafta, ktorý bol predložený na posudzovanie príslušným úradom. Celkové náklady na vrt a testovaciu jednotku odhaduje Nafta podľa tohto dokumentu na 5 miliónov eur.

Zásoby sú limitované

Maximálna denná ťažba z tohto vrtu by nemala presahovať 50-tisíc metrov kubických plynu. V lokalite sú zásoby zemného plynu podľa odhadov do 50 miliónov metrov kubických. Ročná spotreba plynu je pritom na Slovensku okolo 5 miliárd metrov kubických. Celá zásoba na Záhorí tak pokryje len 1 % celej spotreby.

„Účelom navrhovanej činnosti je racionálne a efektívne využitie nerastných surovín pri súčasnom zvýšení energetickej sebestačnosti a bezpečnosti na lokálnej úrovni v tejto geografickej oblasti Slovenska,“ uvádza v zámere Nafta. Nepretržitá prevádzka bude mať 12 zamestnancov.

Prieskumný vrt s testovacou jednotkou bude od najbližšieho zastavaného územia obce Kúty približne jeden kilometer západným smerom a asi tri kilometre od zastavaného územia obce Kuklov. Od štátnej hranice s Českou republikou je lokalita vzdialená približne 1,8 kilometra.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú