Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Koncern General Motors chce využiť revolúciu v automobilovom priemysle k veľkolepému návratu na európsky trh. Európania sa tak môžu tešiť na legendárne značky ako Cadillac, GMC či Chevrolet, pričom GM spočiatku prinesie luxusné elektromobily. Na tému upozornil Electrive.

Správa, že do Európy koncern GM prinesie elektromobily viacerých značiek, mnohých poteší, no pri pohľade na aktuálnu ponuku je jasné, že lacné autá to rozhodne nebudú.

Predaj elektromobilov od General Motors by mal začať už na jeseň a prednosť dostanú severské krajiny, kde je elektromobilita rozvinutá najviac.

Dočkáme sa aj elektrického Hummera?

Ako uvádza InsideEVs, vedenie koncernu zatiaľ nešpecifikovalo, ktoré elektromobily sa dostanú na starý kontinent. Takmer s istotou však môžeme očakávať príchod stredne veľkého crossoveru Cadillac Lyriq, ktorý je postavený na platforme Ultium.

GM (úprava redakcie)

Na rovnakej platforme je postavený aj elektrický Hummer, o ktorý by rozhodne malo záujem aj nemalé množstvo európskych zákazníkov. Pri tomto elektromobile ale nastáva problém, pri súčasnej legislatíve by si ho slovenskí vodiči s oprávnením skupiny B nezašoférovali. Hummer EV totiž v základe váži cez 4-tony, a tak by najskôr muselo dôjsť k úprave legislatívy.

Zaujímavú ponuku rozhodne predstavuje napríklad elektrický pickup Chevrolet Silverado EV, i keď Európania tento typ vozidiel príliš nepreferujú. U nás by sa rozhodne dobre predával aj lacný Chevrolet Bolt, ktorý je ale postavený na staršej platforme.

Nádielka špičkových elektromobilov pre bohatších

Je fajn, že do Európy mieri ďalší výrobca elektromobilov, ktorý obohatí ponuku dostupných vozidiel. Problém je ten, že opäť ide o luxusnejšie autá s cenovkou nad 50 000 €. To je prípad elektrického Cadillac Lyriq, ktorého sa zrejme dočkáme ako prvého.

Ako uvádza automobilka na svojom webe, produkčná verzia Lyriqu ponúka dojazd cez 480 km na jedno nabitie. O pohon sa stará elektromotor s výkonom 255 kW (340 koní) a krútiacim momentom 440 Nm.

Cadillac

Lyriq je tiež vybavený pomerne výkonnou 19,2 kW palubnou AC nabíjačkou a na DC stojane je schopný nabíjať sa výkonom až 190 kW. Medzi ďalšie „highlighty“ vozidla môžeme zaradiť masívnu 33″ zahnutú obrazovku, ktorá kombinuje virtuálny kokpit s infotainmentom.

Nechýba kvalitný audio systém od spoločnosti AKG s 19 reproduktormi. Produkčná verzia, ktorá sa začne vyrábať začiatkom budúceho roka, dostane aj pokročilého asistenta jazdy na diaľnici, vďaka ktorému bude môcť vodič na kompatibilných cestách pustiť volant a nebudú sa musieť venovať jazde.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú