Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Budúci rok prinesie hneď niekoľko astronomických zaujímavostí a to vrátane blízkeho preletu obrovského asteroidu, ako vyplýva z dát spacereference.org. NASA a Laboratórium prúdového pohonu (JPL) ho klasifikujú ako potenciálne nebezpečný a tak blízko sa dostane znovu až o ďalších 140 rokov.

Približuje sa nepravidelne

Asteroid 1998 HH49 dosahuje v priemere 144 až 322 metrov a Slnko obieha raz za 705 dní, pričom sa nachádza na excentrickej, eliptickej obežnej dráhe s najvyššou vzdialenosťou dosahujúcou 348 miliónov km a najnižšej na úrovni 115 miliónov km. To je približne 0,77 jednej astronomickej jednotky, teda 77 % vzdialenosti Zeme od Slnka.

V najvzdialenejšom bode sa tento asteroid nachádza až za Marsom a na základe veľkosti je kategorizovaný ako malý až stredne veľký. Ak by však asteroid s takouto veľkosťou priamo skrížil trajektóriu Zeme a dopadol na jej povrch, či už na pevninu alebo do oceánov, neformálne by sme ho považovali za obrovský kvôli jeho potenciálne ničivej sile.

NASA/JPL-Caltech

17. októbra 2023 preletí okolo Zeme a dostane sa k nám najbližšie za dlhú dobu a to na vzdialenosť „len“ 1 173 000 km. Mesiac síce obieha Zem vo vzdialenosti 384 000 km, avšak vzhľadom na rýchlosť a astronomické pomery sa jedná o skutočne malú vzdialenosť. Minie nás totiž rýchlosťou 53 000 km/h a tak skoro sa k nám znovu nepriblíži.

Dokážeme ich spoľahlivo zachytiť

Vďaka množstvu observatórií, ako na Zemi tak vo vesmíre, dnes astronómovia dokážu asteroidy vo väčšine prípadov včas zachytiť a následne ich monitorovať. Nedávno sa im dokonca podarilo detegovať asteroid mieriaci priamo na Zem skôr, než do Zeme skutočne narazil. Čosi také sa nie vždy podarí a vždy sa jedná o veľký úspech.

Počkáme 140 rokov

Ten istý asteroid síce preletí okolo Zeme znovu aj v roku 2025 či 2027, avšak podľa portálu Newsweek sa tak stane pri vzdialenosti desiatok miliónov kilometrov. Bližšie než v roku 2023 sa priblíži až o 140 rokov, 18. októbra 2163, kedy bude vo svojom najbližšom bode vzdialený od Zeme len 649 000 km.

Rolando Marin/Pixabay

1998 HH49 dostal časť svojho mena podľa toho, že bol po prvý raz objavený ešte v roku 1998, presnejšie 28. apríla. Naposledy bol oficiálne pozorovaný 1. decembra 2021 a pre Zem zatiaľ nepredstavuje žiadnu hrozbu, keďže je jeho dráha pomerne stabilná a nedostáva sa do bezprostrednej blízkosti. Vzhľadom na celkovú dráhu a veľkosť je ale naďalej monitorovaný.

Zem ale má v dnešnej dobe funkčnú planetárnu obranu, ktorú odskúšala NASA v spolupráci so spoločnosťou SpaceX, ktorá poskytla svoju raketu pre dopravenie misie do vesmíru. V rámci tohto testu sa podarilo odkloniť asteroid oveľa viac, než vedci predpokladali a Zem má vďaka tomu oveľa väčšiu šancu na prežitie v prípade, že sa na nás bude podobné teleso rútiť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú