Aktualizované 31. decembra 2022NASA vo svojom vyhlásení opisuje predbežné výsledky misie DART, ktorej sa podarilo úspešne odkloniť asteroid Dimorphos z jeho obežnej dráhy okolo väčšieho asteroidu Didymos.

Výsledky prekvapili, keďže náraz spôsobil vymrštenie obrovského množstva materiálu z asteroidu v protismere nárazu, vďaka čomu bola jeho dráha pozmenená až 3,6-násobne lepšie, než keby asteroid jednoducho sondu spolu s jej energiou absorboval.

NASA

Poznatky pomáhajú odhaliť detaily o asteroidoch a tiež o planetárnej obrane, ktorá zažila svoj prvý reálny experiment. Sonda DART pri ňom do asteroidu narazila rýchlosťou 22 530 km/h.

Vedci podotýkajú, že teraz môžu začať poznatky aplikovať a pre budúce nárazy potrebujú byť schopní s čo najvyššou presnosťou predpovedať presun hybnosti.

Na ten má vplyv nielen rýchlosť a hmotnosť samotnej sondy alebo projektilu, ale tiež štruktúra asteroidu – presun totiž môže byť poriadne rozdielny pri pevných asteroidoch, než pri tých, ktoré pozostávajú z množstva menších úlomkov.

Aktualizované 11. októbra 2022 – NASA oslavuje jedinečný historický moment, ktorý prináša skvelé správy pre budúcnosť celého ľudstva a planéty Zem. Sonda DART úspešne odklonila asteroid Dimorphos a to oveľa efektívnejšie, než vedci pôvodne predpokladali.

Jeho obežná dráha okolo väčšieho asteroidu Didymos bola skrátená až o 32 minút, pričom pôvodne odborníci predpokladali, že by mohlo dôjsť k spomaleniu len o asi 10 minút, minimálna možná zmena udávaná NASA zase dosahovala len 73 sekúnd.

Test tak prekonal túto hranicu až 25-násobne a to aj napriek tomu, že sa jednalo o pomerne veľký a ťažký asteroid. V prípade budúceho ohrozenia Zeme je tak možné vyslať podobnú, prípadne o niečo silnejšiu, sondu a blížiaci sa asteroidu odkloniť z kolízneho kurzu.

Aktualizované 29. septembra 2022 – Hubblov vesmírny teleskop a Vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST) sa v historickom momente oba naraz dívali na zrážku sondy DART s asteroidom Dimorphos, informuje v tlačovej správa NASA.

Je to vôbec po prvý raz, čo sa oba tieto teleskopy dívali na ten istý objekt naraz a zachytili detaily, ktoré by sme si inak nemuseli vôbec všimnúť. Snímky vyhotovené JWST sú pochopiteľne o niečo detailnejšie, avšak kvôli rozličným spektrám sú dôležité pozorovania oboch teleskopov.

NASA v rámci testu svojho obranného systému nastavila vlastnej sonde kolízny kurz s asteroidom.

JWST sa má na asteroid dívať aj v najbližšej dobe a než vedci z dát zistia, čo presne sa stalo, prejde ešte nejaká doba. Webbov teleskop vyhotovil celkovo 10 snímok tejto udalosti a tri snímky Hubblovho teleskopu zachytávajú množstvo hmoty, ktorá z asteroidu po náraze „vystrelila“.

Aktualizované 27. septembra 2022 o 20:00 – Zem obdržala zo sondy LICIACube prvé snímky zrážky sondy DART s asteroidom Dimorphos, informuje SPACE.

Snímky zrážky sondy DART s asteroidom Dimorphos

LICIACube je malá sonda a nie je vybavená veľkými a vysoko výkonnými kamerami, vyhotovené fotografie ale napriek tomu vyrážajú dych pri pomyslení, že sa jedná o pomerne veľký asteroid s priemerom až 163 metrov vedľa ešte väčšieho asteroidu s priemerom približne 800 metrov.

Vedcov teraz čakajú komplikované týždne, počas ktorých sa ponoria do obdržaných dát a informácií získaných z množstva pozorovaní a pokúsia sa zistiť, čo presne touto zrážkou dosiahli a ako môžu získané poznatky pomôcť skutočnej planetárnej obrane.

Aktualizované 27. septembra 2022 o 6:00 – NASA v noci vykonala úspešne historicky prvý skutočný test planetárnej obrany, keď jej sonda DART narazila rýchlosťou až 22 500 km/h, vysvetľuje SPACE.

Kým asteroid Dimorphos dosahoval v priemere až 163 metrov a neznámu hmotnosť, malý sonda DART vážila len 600 kg a NASA dúfala, že spôsobí malú zmenu v rotácii asteroidu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa)

Inžinieri mali v zálohe 21 plánov pre prípad, že sa niečo pokazí – k ničomu takému ale nedošlo a sonda zasiahla asteroid s vysokou presnosťou. Až do posledných momentov vysielala dáta a to vrátane snímok, ktoré teraz môže vidieť celý svet.

Aj keď je po zrážke, najdôležitejšia časť celej misie ešte len začala. Na objekt sa díva množstvo observatórií a teleskopov, ktoré majú pomôcť zistiť, ako tento experiment vlastne dopadol. Na náraz sa zblízka dívala aj malá sonda LICIACube, ktorej dáta majú doraziť na Zem v najbližších dňoch.

Jedna z posledných snímok asteroidu Dimorphos. Zdroj: NASA

„Planetárna obrana je celosvetovo zjednocujúcou snahou, ktorá ovplyvňuje všetkých žijúcich na Zemi. Teraz vieme, že dokážeme nasmerovať sondu s presnosťou potrebnou na zrážku aj s malým vesmírnym telesom. Len malá zmena rýchlosti je potrebná na to, aby sme spôsobili veľké zmeny na trajektórii, ktorou asteroid cestuje,“ vyhlásil podľa NASA Thomas Zurbuchen, pridružený správca Riaditeľstva vedeckých misií (SMD) v NASA.

Aktualizované 26. septembra 2022 – Už o niekoľko hodín dôjde k zrážke sondy DART s asteroidom Dimorphos, pričom výsledok tohto obrovského experimentu je zatiaľ neznámy a v hre je ohromné množstvo premenných, informuje portál SPACE.

Priebeh misie je možné sledovať prostredníctvom oficiálneho živého vysielania NASA. K samotnému nárazu má dôjsť hodinu a štrnásť minút po polnoci.

Pôvodný článok:

Sonda amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) má v noci na utorok 27. septembra zámerne vraziť do asteroidu. Ide o súčasť testovania systému obrany proti telesám v blízkosti Zeme (NEO). TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice Sky News.

Sonda, ktorá je súčasťou misie Double Asteroid Redirection Test (DART), odštartuje z Vanderbergovej základne vesmírnych síl v americkom štáte Kalifornia. Má sa zraziť s asteroidom Dimorphos, ktorý má 170 metrov, približne o 01:14 SELČ, píše Sky News.

Dimorphos podľa NASA Zem neohrozuje, poskytuje však vhodné podmienky na testovanie. Cieľom je zistiť, či sa takto dajú vychyľovať asteroidy z ich dráhy.

DASR do asteroidu vrazí rýchlosťou približne 24 140 kilometrov za hodinu, keď bude asi 10 940 kilometrov od Zeme. Ide o prvú takúto skúšku technológie na odvrátenie asteroidu, píše Sky News. Európska vesmírna agentúra (ESA) v roku 2024 vyšle vesmírnu loď Hera, aby skúmala následky tejto zrážky.

NASA dokáže sondy opravovať aj na obrovské vzdialenosti

Starú sondu Voyager 1 sa podarilo opraviť a to aj na vzdialenosť takmer 24 miliárd kilometrov od Zeme. Voyager 1 totiž už od mája vysielal k Zemi nezmyselné a skreslené dáta zo svojho systému AACS, informovali sme o tom v samostatnom článku. Problémom bol vadný softvér.

Vedci zmenili spôsob odosielania týchto dát, čo umožnilo opäť získavať telemetriu sondy. Pri diagnostikovaní problému zistili, že Voyager začal odosielať dáta cez jeden z palubných počítačov, ktorý prestal fungovať už pred niekoľkými rokmi. Dáta preto presmerovali cez funkčný, náhradný počítač.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú