Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruské tanky bojujúce na Ukrajine trpia vážnymi technickými nedostatkami, pričom sa ani zďaleka nejedná o nové problémy.

Ako informuje CNN, Západ vie o vážnom nedostatku v technickom dizajne ruských tankov už od druhej vojny v Perzskom zálive, teda cez 30 rokov.

Problém v skladovaní munície

Nové snímky a videá zachytávajúce zničené ruské tanky na Ukrajine pribúdajú každým dňom, pričom  Rusko ich stratilo v tejto vojne už stovky a to napriek tomu, že sa malo jednať o rýchlu operáciu. Podľa expertov za to môže chybný dizajn tankov T-72, ktoré sú v službe ešte od čias Sovietskeho zväzu.

Ako vysvetľuje Forbes, kým napríklad v americkom tanku M1 Abrams pozostáva posádka zo štyroch členov, T-72 obsluhujú len traja. Dôvodom je automatické nabíjanie kanónu, ktoré je však zároveň najväčším problémom celého stroja.

TASR AP Photo/Vadim Ghirda

Inžinieri dokázali zmenšiť a znížiť potrebný priestor v jeho vnútri, avšak za veľkú cenu. Munícia pre 125 mm kanón je uložená priamo pod vežou, pri posádke.

Pri zásahu teda často dochádza k výbuchu, ktorý nie je od posádky žiadnym spôsobom oddelený a nielenže tak armáda prichádza o extrémne drahý tank v obrovskom ohňostroji, prichádza tiež o troch vojakov.

Problém má riešenie

Aj keď sa o nedostatku vie už desaťročia, Rusko ho nevyriešilo. Americké tanky M1 Abrams majú napríklad špeciálne panely, ktoré pri výbuchu munície umožnia horúcim spalinám dostať sa von. Výhodou je aj skutočnosť, že munícia v tomto prípade nie je uskladnená v priestore s posádkou.

Nespoľahlivé motory

Portál PopularMechanics dokonca zaradil ruské tanky T-72 a T-80 medzi 5 najhorších tankov, ktoré sú naďalej v službe. Okrem problému s vybuchujúcou muníciou je na moderné pomery nedostatočný aj hlavný kanón a nevyniká ani v spoľahlivosti.

Väčšine týchto tankov chýba špičkové nočné videnie a o nič lepšie na tom nie je ani T-80, ktoré používajú miesto spoľahlivého naftového motora turbínový na benzín.

Okrem zložitejšej logistiky sú tieto stroje nespoľahlivé a len 15 z celkových 57 stratených tankov T-80U boli zničené – zvyšok posádka jednoducho opustila, či už kvôli poruche alebo nedostatku paliva.

Výbuch munície v tanku T-72 môže dosiahnuť takú silu, že nielen nadvihne, ale vymrští masívnu oceľovú vežu do vzduchu, v niektorých prípadoch do výšky niekoľkých metrov. Ako navyše informuje Telegraph, Ukrajina má vďaka dodávkam zo zahraničia na bojovom poli viac tankov než samotné Rusko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú