Vedci navrhujú vyslať do kozmu jedinečnú sondu, pomocou ktorej chcú dohnať záhadný objekt ʻOumuamua. Jeho podstate nie je doteraz známa, dáta však naznačujú, že sa môže jednať o solárnu plachtu mimozemskej civilizácie, informuje portál Futurism.

Potrvá to celé desaťročia

Sonda, ktorú vedci navrhujú a detailne opisujú v novej štúdii, má dohnať objekt ʻOumuamua a podrobne ho preskúmať. Podľa plánov sonda odštartuje v roku 2028 a stretnúť sa so záhadným objektom medzihviezdneho pôvodu o ďalších 26 rokov.

Stroj však musí dosiahnuť na takúto misiu neuveriteľne vysokú rýchlosť a podľa Forbes preto vykoná hneď niekoľko gravitačných asistencií, ktoré zaručia získanie rýchlosti pri čo najmenšej spotrebe paliva. Oumuamua je vôbec prvý zaznamenaný objekt, ktorý navštívil Slnečnú sústavu z medzihviezdneho priestoru.

ESA/Hubble, NASA, ESO, M. Kornmesser

Misia dostala názov Projekt Lýra a najprv má stráviť štyri roky získavaním gravitačnej asistencie Zeme – tieto asistencie dostane dve a následne zamieri k Venuši.

Od nej dostane ďalšiu a napokon sa dostane k Jupiteru, od ktorého dostane tú najsilnejšiu gravitačnú asistenciu a vydá sa smerom k stretu záhadného objektu.

Nič nie je isté

Jedná sa o nesmierne ambicióznu a riskantnú misiu, ktorá má ale neuveriteľný potenciál. Existuje totiž hneď niekoľko možných riešení tejto hádanky, ktorá vedcov máta už od roku 2017, kedy objekt objavili a nevedeli si s ním dať rady.

Na každom vysvetlení sa totiž našiel detail, ktorý ho vyvracal a poslednou možnosťou je preskúmať objekt zblízka. Podľa odborníkov mohlo ísť o zhluk medzihviezdneho prachu, druh ľadovca či dokonca pozostatok planéty, ktorá bola roztrhaná slapovými silami.

Hyperbolická trajektória Oumuamua cez našu slnečnú sústavu. Zdroj: Wikimedia

Jedna z najčudnejších teórií však je, že v skutočnosti šlo o solárnu plachtu mimozemskej civilizácie, pretože sa zdalo, že objekt zrýchľoval viac, než by normálne mal. Spoluautor štúdie Adam Hibberd, ktorý je tiež zodpovedný za vývoj softvéru pre túto misiu, sa v minulosti pre Wired vyjadril, že táto misia je možná a môže zásadne zmeniť naše chápanie toho, aké je naše miesto vo vesmíre.

Potrebujú SLS

V štúdii vedci popisujú podrobnosti, podľa ktorých potrebujú na vykonanie misie veľmi silnú raketu. Konkrétne spomínajú SLS, ktorá je veľmi drahá a kvôli jej nabitému programu je otázne, či dokáže vyniesť do kozmu takúto sondu.

Prvotná verzia SLS Block 1B má na potrebnú trajektóriu dokázať vyniesť sondu s hmotnosťou 115 kg a Block 2 dokonca až 241 kg. Ďalším potenciálnym riešením je Starship, ktorá môže po orbitálnom dočerpaní paliva vyslať na potrebnú trajektóriu takmer 100 ton nákladu.

NASA

Ani v tomto prípade však nie je nič isté a či bude Starship fungovať ostáva otázkou najbližších mesiacov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú