Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Jedna z najžiadanejších herečiek súčasnosti sa iba nedávno rozlúčila so svojou nezabudnuteľnou postavou Black Widow v rovnomennej celovečernej snímke, s Disney však ešte Scarlett Johansson celkom neskončila. Svojho niekdajšieho zamestnávateľa totiž žaluje za ušlý zisk, informuje Wall Street Journal.

Slávnej herečke sa nepáči kontroverzný krok Disney, kedy spoločnosť snímku Black Widow zaradila aj do obsahu svojej streamovacej služby Disney+, vďaka čomu Johansson mala prísť o nemalé peniaze.

Desiatky miliónov

Časť jej odmeny sa totiž mala viazať na tržby z kín, kde film síce nezačal najhoršie a zaznamenal úspešný otvárací víkend, druhý týždeň však prišla tvrdá rana a Black Widow v kinách čelil strmému, bezmála 70 % pádu v oblasti tržieb.

Prečítaj si aj
Black Widow čelí v kinách strmému pádu, na Disney sa valí ostrá kritika za prístup k nelegálnemu sťahovaniu

Ide o vôbec najhorší prepad v bohatej histórii MCU filmov, za čo podľa viacerých môže práve sprístupnenie filmu na Disney+. Vedľajším efektom navyše bolo, že novinka sa v prvotriednej kvalite dostala aj na pirátske weby a okamžite sa na nich vyhupla na čelo najsťahovanejšieho obsahu.

TMDB.org

Guardian informuje, že herečka takto mohla prísť až o 50 miliónov dolárov, kvôli čomu teraz Disney žaluje. „Spoločnosť Disney si bola dobre vedomá, že kanibalizáciou ziskov z kín ušetrí spoločnosti Marvel (a tým aj Disney) veľmi veľké sumy peňazí, ktoré by inak dlhovala pani Johanssonovej, “ uvádza sa v žalobe.

Je totiž známe, že kým pri kinoziskoch sa filmové spoločnosti musia deliť so sieťami kín a tiež s ďalšími stranami (hercami, režisérmi…), v prípade ziskov z premietania na vlastných streamovacích platformách ide všetok zisk takpovediac do jedného vrecka.

Disney takto novinku ponúkal v rámci programu Premier Access, kde bola snímka sprístupnená za príplatok 30 dolárov (približne 22 eur). Spoločnosť mala za úvodný víkend týmto spôsobom zarobiť 60 miliónov, s čím sa tiež verejne pochválila.

Spoločnosť žalobu Scarlett Johansson označila za účelovú a neoprávnenú, v stanovisku sa bráni predovšetkým tvrdením, že žalujúca strana vôbec neberie do úvahy obmedzenia spojené s COVID-19.

TMDB

Komplexný problém

Aj keď sa žaloba od známej herečky voči filmovému gigantovi objavila pomerne nečakane, rozhodne sa nedá povedať, že by išlo o veľké prekvapenie. Ide skôr o vyvrcholenie väčšieho problému, ktorému aktuálne produkčné spoločnosti i samotní herci čelia.

Veľkí hráči totiž počas pandemickej situácie pristúpili k bezprecedentnému kroku a viaceré známe spoločnosti začali filmy v deň kinopremiér ponúkať aj na svojich streamovacích službách.

Čítal si už? 
Akčné divadlo ako nikdy pred tým. Matrix 4 sa chystá do kín – toto je všetko, čo o ňom musíš vedieť

Konglomerát Warner Media takto napríklad v aktuálnom roku ponúka všetky svoje filmy aj na HBO Max, a to vrátane jedných z najočakávanejších filmov roka v podobe sci-fi snímok Duna, Matrix 4 či už odvysielaného akčného blockbusteru Godzilla vs. Kong.

Warner Bros

Warneri si za túto stratégiu odniesli kritiku zo strán odborníkov i filmárov, mimoriadne ostro sa na adresu spoločnosti vyjadril napríklad renomovaný režisér Christopher Nolan, ktorý už pod hlavičkou Warner Bros. ďalší film nenakrúti.

Žalobou sa kvôli premiére Godzilla vs. Kong na HBO Max spoločnosti Warner Media vyhrážalo aj menšie štúdio Legendary, nakoniec sa však vec vyrovnala mimosúdne za zatvorenými dverami.

Faktom však zostáva, že kým veľké spoločnosti zo sprístupňovania filmov profitujú, menšie strany vrátane sietí kín prichádzajú o desiatky miliónov. Aj preto sa žaloba Scarlett Johansson voči Disney stretla s pozitívnou odozvou a v očiach znevýhodnených strán predstavuje eskaláciu ignorovaného problému.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú