Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Letenka na prvý let rakety New Shepard s pasažiermi, ktorú dala spoločnosť Blue Origin do aukcie len nedávno, sa konečne vydražila za 28 miliónov amerických dolárov, teda asi 23 miliónov eur, informuje Bloomberg.

Výherca aukcie ostane anonymný ešte niekoľko týždňov. Celkovo sa do nej zapojilo vyše 7000 záujemcov zo 159 krajín sveta. Niet teda divu, že je aj o komerčné lety SpaceX tak veľký záujem. Ak sú totiž ľudia ochotní zaplatiť takéto sumy za suborbitálny let, v ktorom sa len sotva dostanete nad hranicu 100 km (oficiálna hranica, kde začína vesmír), zaplatiť dvoj či trojnásobok za let do skutočného vesmíru je pre niektorých extrémne lákavé.

Letenka pre jedno z týchto sedadiel niekoho stála až 28 miliónov. Zdroj: Blue Origin

Okrem majiteľa a zakladateľa firmy, Jeffa Bezosa, bude členom posádky počas prvého letu aj jeho brat. Letenka na malom raketopláne konkurenčnej spoločnosti Virgin Galactic pritom stojí približne 200 000 €, ich lietadlo však neprekoná hranicu 100 km. Napriek tomu je možné vidieť zakrivenie Zeme a let trvá oveľa dlhšie (asi 90 minút, na rozdiel od 11 minút na rakete New Shepard).

Let na rakete navyše nie je jednoduchý, pasažieri musia spĺňať isté požiadavky. Ich výška musí byť medzi 152 až 193 centimetrami, váha od 50 do 100 kilogramov, schopnosť vybehnúť sedem poschodí štartovacej veže do 90 sekúnd a vydržať v rakete 90 minút bez toalety. A samozrejme vydržať aj preťaženie do 5,5 G.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú