Hyundai Motor zvoláva do servisov približne 82.000 elektromobilov po celom svete, ktorým vymení batériové systémy. Dôvodom je riziko požiaru.

Odhaduje sa, že juhokórejskú automobilku to bude spoločne s už skôr ohláseným zvolávaním stáť 900 miliónov USD (741,2 milióna eur). Zvolávanie sa týka predovšetkým najpredávanejšieho elektromobilu automobilky Kona EV. Hyundai už minulý rok v októbri po sérii požiarov zvolal tieto autá do servisov a aktualizoval ich softvér.

V januári sa však vznietilo jedno z vozidiel, ktoré sa zúčastnilo na aktualizácii softvéru, a juhokórejské úrady nariadili vyšetrovanie, či automobilka adekvátne vyriešila problém. Aktuálne zvolávanie do servisov sa týka takmer 76.000 vozidiel Kona EV, rovnako ako niektorých áut Ioniq EV a autobusov Elec City.

Náklady budú vysoké, Hyundai si ich chcel rozdeliť s dodávateľom

Automobilka sa ešte na jeseň minulého roka dohodla s dodávateľom batérií LG Chem, že si rozdelia náklady zvolávacej akcie, ktoré budú zahŕňať aktualizáciu softvéru a výmenu batérie. Juhokórejská automobilka uviedla, že akcia je proaktívnou reakciou na podozrenie z výrobnej chyby, ktorá mohla prispieť k spomínaným požiarom. Počet predaných modelov Kona sa celosvetovo pohybuje už v státisícoch.

Nenechaj si ujsť
Populárne SUV je späť v revolučnom prevedení. Nový Hyundai Tucson má na Slovensku veľké plány

Jeden z prvých prípadov horiaceho elektromobilu Kona sa stal ešte minulý rok v júli, kedy auto explodovalo v garáži, okamžite ho zachvátili plamene a zostalo úplne zničené. Podobná situácia sa neskôr vyskytla aj v Južnej Kórei, avšak tentokrát Kona vzbĺkla počas nabíjania.

Ďalšie články:

V článku boli použité materiály TASR.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú