Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA vypustila rover Curiosity na Mars ešte v roku 2011, kde pristál o necelý rok neskôr. Od tej doby poskytol vesmírnej agentúre množstvo nových odhalení, ale aj zaujímavých fotografií. Do zbierky fotiek teraz pribudol zaujímavý záber oblohy, na ktorej Curiosity zachytil aj našu Zem a Venušu, informuje CNET.

Fotografiu týchto planét sa podarilo vytvoriť počas západu Slnka ešte 5. júna, kedy sa Zem aj Venuša javili na zábere len ako dve malé svetelné bodky. To spôsobila ich vzdialenosť, ale tiež prašnosť na Marse. Za obyčajných podmienok by vyzerali planéty ako dve žiariace hviezdy, informovala NASA. Na Marse je totiž aktuálne obdobie búrok, ktoré rozvíria prach, a preto neboli tieto planéty tak dobre viditeľné ako inokedy.

NASA

Podobná búrka pritom vyradila rover Opportunity pred 2 rokmi, keď solárne panely, ktoré poskytovali energiu, pokryl prach.

NASA tak má momentálne na Marse iba jediný funkčný rover, ktorým je Curiosity. Už čoskoro by sa však k nemu mal pridať nový rover Perseverance, ktorý by mal na svoju cestu odštartovať už v júli. Na Mars by mal potom doraziť vo februári budúceho roka.

Zdroj: CNET, NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú