Štátnice či rigoróznu skúšku, ale aj obhajobu rigoróznej či habilitačnej práce budú môcť vysoké školy uskutočniť aj bez fyzickej prítomnosti kandidátov, prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami informačnej a komunikačnej technológie.

Povoľuje to návrh novely zákona o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý vo štvrtok schválila vláda. Kabinet na rokovaní rovnako odobril aj návrh na skrátené legislatívne konanie v prípade vládneho návrhu novely.

Legislatívne úpravy, ktoré reagujú na mimoriadnu situáciu i opatrenia, prijaté štátnymi orgánmi v súvislosti s pandémiou, umožňujú takisto považovať za verejnú časť štátnych a iných akademických skúšok či obhajoby kandidátskych prác aj prípady, pri ktorých vysoká škola zabezpečí verejný prenos. Rovnakým spôsobom sa upravujú ustanovenia o verejnej prístupnosti pri zasadnutiach akademických senátov či školských samospráv.

Návrh novely takisto reaguje na technicko-organizačné problémy súvisiace s možným predĺžením štúdia či pracovno-právneho vzťahu, ale aj kreovaním školských orgánov v tomto období.

Upravený zákon preto predlžuje funkčné obdobie orgánov vysokých škôl a školských samospráv až do posledného dňa tretieho kalendárneho mesiaca po skončení krízovej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19, v prípade, ak nie je možné technicky zabezpečiť voľbu nových členov týchto orgánov.

Návrh upravuje okruhy riešení i v oblasti regionálneho školstva, týkajúce sa napríklad zabezpečenia elektronickej verzie učebníc.

Novela legitimizuje uskutočňovať dennú formu štúdia aj ako distančnú a tiež hodnotiť prospech žiakov piateho až deviateho ročníka v jednotlivých predmetoch i slovne.

Návrh novely dáva počas krízovej situácie školám možnosť použiť príspevok na záujmové vzdelávanie aj na iný účel, ktorý bezprostredne súvisí so zabezpečením opatrení na riešenie krízovej situácie.

Prostriedky na školy v prírode a na kurz pohybových aktivít v prírode pre štvrtákov môžu školy využiť až do konca roka 2020. V oblasti výskumu a vývoja návrh operatívne rieši financovanie projektov a doby ich riešenia počas krízovej situácie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú