Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Microsoft to s nástupom nového webového prehliadača Edge s jadrom Chromium myslí vážne. Dôkazom má byť aj pokročilejšia funkcia blokovania sťahovania potencionálne nežiadúcich aplikácií.

Microsoft mal z nástupcom Internet Exploreru veľké plány, no bohužiaľ predstavený prehliadač Edge nedokázal používateľov presvedčiť o svojich kvalitách a zosadiť z trónu Chrome. Prišiel tak na rad plán B a Microsoft to tentoraz skúša inak. Predstavil nový Edge, ktorý tentoraz využil jadro Chromium a má namierené pobiť sa o najvyššie priečky medzi webovými prehliadačmi.

Microsoft Edge Chromium
Zobraziť celú galériu (2)
Edge - Screenshot/Fontech

V Beta verzii je nový Edge voľne dostupný už od 15. januára, pričom stiahnuť a používať ho môžeš podľa vlastného uváženia aj v ďalších dvoch verziách, Dev a Canary. My sme novinku už tiež vyskúšali a podrobili ju testom, ktorých výsledok bol vskutku prekvapivý. Microsoft tak teda mieri na výkon a rýchlosť pri prehliadaní, no k priazni používateľov bude toho musieť dokázať viac.

Koniec nežiadúcim aplikáciám a softvéru?

Ako informuje portál The Verge, príkladom môže byť nová funkcionalita, ktorá má zabrániť blokovaniu sťahovania potencionálne nežiadúcich aplikácií alebo softvéru. Každý z nás určite zažil prípad, kedy sme si chceli stiahnuť určitý program, no spolu s ním sa nám do počítača infiltroval neznámy panel nástrojov, otravný reklamný advér či iný škodlivý softvér.

Hoci obdobnú funkcionalitu ponúka aj Chrome či Mozilla, Microsoft tvrdí, že jeho funkcionalita zachádza ešte ďalej. Dokonca má byť ešte efektívnejšia ako služba bezpečného prehliadania Googlu. Nový Edge využíva takzvaný SmartScreen Filter na ochranu pred phishingom a škodlivým softvérom. Nová funkcionalita ale navyše dodáva blokovanie sťahovania softvéru, ktorý by mohol obsahovať škodlivý kód.

Kedysi prémiová funkcionalita je teraz dostupná pre všetkých

Táto funkcionalita bola už skôr dostupná len pre podnikových zákazníkov pomocou softvéru Microsoft Defender Advanced Threat Protection. Teraz si však Microsoft uvedomuje, že dostať nový Edge na vrchol nebude ľaká záležitosť, a tak doň zavádza aj kedysi prémiové funkcionality. Pokiaľ máš nový Edge už nainštalovaný, funkcionalitu môžeš aktivovať prechodom cez Nastavenia -> Ochrana osobných údajov a služby -> Blokovať potencionálne nežiadúce aplikácie.

Microsoft Edge Chromium
Zobraziť celú galériu (2)
Edge - Screenshot/Fontech

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú