Nasýtiť miliardy ľudí nie je pre Zem vôbec ľahké a s pribúdajúcou populáciou narastajú aj nároky na množstvo potravy, pričom pestovanie plodín a chov hospodárskych zvierat má na planétu neblahé účinky. Problémy však môže zmierniť aj futuristické jedlo od fínskeho startupu. Solein je produkt podobný pšeničnej múke, no z 50 % je zložený z proteínov a môže predstavovať jedlo budúcnosti, ktoré má prísť na trh už čoskoro. Téme sa venoval aj portál Futurism.

Naša planéta je neustále zaťažovaná pestovaním plodín a chovom hospodárskych zvierat. Práve poľnohospodárstvo má taktiež významný dopad na vytváranie skleníkových plynov, ktoré ovplyvňujú globálnu klímu. Zlepšenie hospodárenia s pôdou a chovom zvierat tak môže prispieť k zmierneniu klimatických zmien, avšak nejde o jediný spôsob. Svetu môžu pomôcť aj alternatívne zdroje potravy, ktoré budú vyrábané pri minimálnej spotrebe energie a s minimálnym využitím prírodných zdrojov.

Potrava budúcnosti môže pomôcť celej planéte

Keďže doteraz sa poľnohospodárstvo spolieha na pôdu a prírodu, jedným z možných riešení môže byť produkcia ekologickejších potravín. Práve týmto smerom sa rozhodol vydať fínsky startup Solar Food, ktorého sloganom je, že vyrába „jedlo zo vzduchu“. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o nezmysel, je tomu skutočne tak. Spoločnosť totiž dokáže vyrobiť Solein, produkt, ktorý počas svojej produkcie nezaťažuje prírodu, ale jej naopak môže pomôcť.

Nenechaj si ujsť
Trumpova vláda spravila kontroverzné rozhodnutie. Odstránila štvrtinu odkazov a článkov ohľadom klimatických zmien

Solar Food totiž nevyrába túto proteínmi nabitú potravinu z poľnohospodárskych plodín, ale dokáže ju produkovať pomocou unikátnej technológie, ktorá môže byť využitá aj v prostredí, kde by výroba jedla nebola na základe zaužívaných spôsobov možná. K výrobe Soleinu totiž startup potrebuje len obnoviteľné zdroje energie, pričom začína rozdelením vody na vodík a kyslík v bioreaktore poháňaným slnečnou energiou.

Bohatý zdroj proteínov nájde uplatnenie aj vo vesmíre

Vodík je následne kombinovaný s oxidom uhličitým, pričom sa k nim pridáva aj draslík, sodík a ďalšie živiny. Túto zmes potom spoločnosť predáva mikróbom, ktoré sa živia uhlíkom a tie tak pomáhajú vytvoriť z týchto zložiek jedlý produkt Solein, ktorý tvorí „zhruba 20 až 25 % sacharidov, 5 až 10 % tuku a 50 % bielkovín“, informuje Fast Company. Výhodou výroby tejto potravy je nezávislosť od konvenčného poľnohospodárstva, čo Solein predurčuje aj k využitiu pri vesmírnych letoch.

Práve vo vesmíre je potrebné čo najviac obmedziť spotrebu zdrojov a vďaka tomuto jedinečnému procesu výroby sa produkt spoločnosti Solar Foods môže stať pokrmom aj pre astronautov letiacich na Mars. Momentálne sa startup pripravuje na uvedenie tejto potraviny na trh, kde by mala prísť už do roku 2021, pričom cena za 1 kg by sa mala pohybovať na úrovni 5 €, informuje The Guardian.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú