Tesla sa ocitla na súde po tom, čo sa rodina zosnulého Wei Huanga rozhodla podať žalobu. Huang sa stal minulý rok obeťou nehody, keď autopilot na jeho Tesle Model X narazil do diaľničnej bariéry.

Poškodená rodina žaluje Teslu za neprítomné bezpečnostné vlastnosti na spomínanom elektromobile, ktorý nemal napríklad automatický núdzový systém brzdenia. Podľa oficiálneho manuálu Tesly však Model X tento systém má.

Zobraziť celú galériu (0)
Teslu Model X zoženieš aj jazdenú, zdroj fotografie: Tesla

Podľa portálu Bloomberg sa rodina zosnulého vyjadrila, že Model X bol veľmi nebezbečný pre svojich pasažierov a chyby autopilota mali byť výrobcom stiahnuté a upravené. Takisto tvrdí, že Huang zomrel, pretože Tesla testuje autopilota na aktívnych vodičoc0h a nepozerá sa na následky.

Podľa právnika rodiny, B. Marka Fonga, chce rodina žalobou predísť podobným haváriám. Po stredajšej konferencii Fong tvrdí, že po nehode mal jeho tím k autu prístup, ale dáta z neho sú súkromné.

K havárii, ktorá sa stala na jar minulého roku, sa vyjadril aj Elon Musk, ktorý napísal, že autopilot Tesly robí svet jednoznačne bezpečnejší pre celú premávku. Tesla žalobu odmietla komentovať a v blogu sa rovnako vyjadrila, že vodič mal približne 5 sekúnd a 150 metrov na reakciu, avšak nespravil žiadny úkon.

Huang mal rýchlosť asi 105 km/h, keď mu začalo auto zabáčať doľava a zrýchľovať, nakoľko sa riadilo zapnutým systémom prispôsobenia rýchlosti vozidla pred ním. Po náraze auto vzbĺklo a spôsobilo reťazovú haráriu. Huang po vytiahnutí z auta a prevoze do nemocnice zomrel na následky nehody, informuje portál The Verge.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú