Spoločnosť Boeing je známa hlavne vďaka produkcii dopravných lietadiel, ktoré patria medzi tie najlepšie na svete. Nie je to však jediné odvetvie, nakoľko veľmi aktívna je aj v prípade vesmírnych letov, kde jej cieľom je predbehnúť SpaceX v pristátí na Marse.

Okrem vyššie spomenutých oborov sa významne podieľa aj na vývoji technológií bezpilotných lietadiel, pričom ako informovala agentúra Reuters, včera v Austrálii prebehlo oficiálne predstavenie viacúčelového modelu s dlhým doletom, ktorý nevyžaduje prítomnosť posádky a dá sa prispôsobiť presne podľa potrieb zákazníka.

Predávať ich bude do celého sveta

S novým lietadlom Boeing Airpower Teaming System by sa malo začať lietať už v budúcom roku. Určené má byť hlavne na dlhé lety či rôzne misie, ktoré nemusia nutne vyžadovať prítomnosť človeka a stačí, ak bude lietadlo ovládané na diaľku z pohodlia riadiaceho strediska. Stroj je dlhý približne 11,6 metra a naraz dokáže preletieť až 3704 km. Akú rýchlosť bude lietadlo dosahovať, je zatiaľ pre verejnosť neznáme, no tým že ide o bezpilotný stroj, tak bude môcť dosahovať oveľa väčšie rýchlosti, ktoré s ohľadom na fyziológiu človeka neboli možné. Navyše má stať oveľa menej, než tradičné stíhačky.

Prečítaj si tiež
Boeing urobil krok, ktorým priblížil dostupnosť autonómnych a elektrických lietadiel

Hoc je spoločnosť úzko spätá s americkou armádou, Boeing údajne plánuje tieto lietadlá predávať do celého sveta, pričom je možné ho upraviť presne podľa potrieb zákazníka. Ide  tak o veľmi flexibilné riešenie, ktoré však v nesprávnych rukách môže vyvolať škody obrovských rozmerov. Zneužitie tejto technológie na vojenské účely by sa rovnalo katastrofe. Síce už armády podobnými lietadlami disponujú, no žiadne z nich sa nemôže pochváliť takýmto doletom a tak vysokou modularitou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú