Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Posledný diel slávnej série vyšiel ešte v roku 2013, a tak množstvo fanúšikov už netrpezlivo čaká na to, kedy štúdio Rockstar Games oznámi jeho nasledovníka. S ohľadom na viaceré skutočnosti sa tak pravdepodobne nestane tak skoro a skalní fanúšici si budú musieť ešte určitú dobu počkať.

Aj päť rokov po predstavení GTA V ide stále o veľmi populárnu hru, ktorú hrajú milióny hráčov. Ide celkovo o tretiu najviac predávanú hru, z ktorej sa podarilo predať viac než 100 miliónov kópií a toto číslo stále narastá. O neoficiálnych stiahnutiach ani nehovoriac. Len v USA patrí medzi TOP 20 najpredávanejších hier mesiaca a s výnimkou jedného jediného sa tam udržiava od doby jej vydania.

Päť rokov je však dlhá doba. Technológie, požiadavky hráčov a aj výzor hier sa výrazne zmenil. Platí však toto všetko aj pre GTA? Veľmi nie a aj to je dôvod, prečo sa hra tak skoro na pulty obchodov nedostane. K tomuto tvrdeniu existuje viacero logických dôvodov, ktoré si popíšeme v nasledujúcich riadkoch.

GTA V stále zarába milióny

Ako si už mohol tušiť, tak hlavným dôvodom je fakt, že hra vývojárom stále zarába obrovské peniaze. Neustále sa z nej predávajú tisícky kópií a hráči míňajú svoje peniaze v in-game nákupoch. Logicky povedané, načo vydávať novú hru, minúť na jej vývoj milióny dolárov a zaťažovať tým vývojárom, keď 5 ročná hra dokáže zarobiť stále viac peňazí, než si iné herné štúdia vedia vôbec predstaviť?

Ľudí jednoducho GTA stále priťahuje. Čoraz viac ľudí hrá aj GTA Online, ktoré ponúka širokú škálu dodatočných aktivít, ktoré sa od tých z dejovej línie výrazne odlišujú. Vývojári do hry pridávajú stále nové a nové veci, preto by si ani zďaleka nepovedal, že hra je už tak stará a to ani pri pohľade na jej grafiku.

Vyšlo Read Dead Redemption 2

Hier na štýl GTA nie je veľa. O to viac sú cennejšie a hráčov bavia dlhé roky. Otvorený svet s nekonečnými možnosťami sa postará o to, že každé zapnutie hry je iné než to predošlé. Len v minulom roku štúdio predstavilo hru Red Dead Redemption 2, ktorej titul hry roka ušiel len veľmi tesne. Vydať nové GTA by tak bolo veľkou chybou, nakoľko by sa tým narušili predaje oboch titulov. Navyše Rockstar Games nepatrí medzi tých, ktorí vydávajú nové hry každým rokom. Z pohľadu do histórie môžme vidieť, že medzi hrami bola vždy minimálne dvojročná prestávka. Takže hoc by sa GTA VI plánovalo vydať, skôr ako v budúcom roku sa tak nestane. S veľkou pravdepodobnosťou to ale bude o čosi neskôr.

Takto veľký projekt by si vyžadoval obrovské množstvo ľudí ktorí by na ňom pracovali, rovnako tak aj milióny dolárov. Len na vývoji GTA V sa podieľalo viac ako 1000 ľudí. V prípade nástupcu by to číslo určite ešte vzrástlo, pričom sa vytvára aj personálny problém, nakoľko by stále treba vyvíjať a udržiavať RDR 2 a GTA Online.

Čakanie na príchod nových konzol

Rovnako ako GTA V, tak aj PS4 vyšlo v roku 2013. V jednom aj druhom prípade sa však nový nástupca tak skoro nečaká, nehovoriac o Xboxe, ktorého nová generácia bola predstavená v júni 2017. Vývojári si tak radšej počkajú na vydanie nových verzií, s ktorými rovno predstavia aj nový titul z vlastnej dielne. Nemalo by význam vyvíjať hru na starý hardvér, minúť tým rok práce a o rok na to by vyšli nové konzoly, s oveľa silnejším hardvérom a vývojári by tak nemuseli robiť škrty v požiadavkách a okresávať tak grafické zobrazenie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú