Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktuálne najsilnejším hráčom na trhu s hernými konzolami je už niekoľko rokov Sony a jeho PlayStation 4. Konkurencia z Redmontu totiž pred pár rokmi urobila chyby, ktoré jej zákazníci takmer neodpustili, no vyzerá to tak, že sa vracia na správnu cestu. Microsoft uviedol pre Xbox niekoľko skvelých noviniek, ktorými sa opäť môže dostať na výslnie a zabezpečiť tak budúcnosť svojich herných konzol.

V roku 2013 sme sa dočkali novej generácie konzol z ďalekého Japonska, ale aj z dielne Microsoftu. Tento významný čas však rozdelil hráčov na dva tábory. V prvom boli tí, ktorí stáli za Xboxom aj napriek chybám, ktoré jeho výrobca urobil, no ďalší si zvolili vtedajšiu novinku od Sony.

Je pravdou, že tento kľúčový moment Microsoft nevyužil vôbec správne a miesto toho, aby načúval hráčom, išiel vlastnou cestou, ktorá ho pripravila o dominantnosť vo svete herných konzol. Vládu tak prevzala konkurencia, ktorá sa v poslednom čase dopúšťa obdobných chýb a dáva možnosť Microsoftu, ktorý sa snaží všetko napraviť. K tomu však potreboval niekoľko zásadných rozhodnutí.

Jedným z dobrých dôvodov pre kúpu Xbox One je aj herná služba v štýle Netflixu, Xbox Game Pass.

Miesto streamovania hier sa Microsoft rozhodol priniesť hráčom skvelú službu, v ktorej už za 10 dolárov mesačne môžu získať prístup k mnohým hrám rôzneho žánru. Od roku 2017 si ju obľúbilo mnoho hráčov, ktorí v nej nájdu viac ako 100 titulov, pričom si každý môžu stiahnuť priamo do svojej konzoly a budú v nej dovtedy, pokým bude zaplatené mesačné predplatné za službu.

Jednou z najlepších vlastnosti Xbox Game Pass sú tiež novinky priamo od Microsoftu, ktoré si hráči môžu vychutnať krátko po ich vydaní. Pritom môže ísť aj o hry, ktoré stoja desiatky eur, no hráč za ne mesačne zaplatí len zlomok ceny.

Čoskoro príde aj streamovacia služba XCloud.

Ďalším výborným krokom spoločnosti ako prilákať fanúšikov videohrier bude nová služba XCloud, ktorá ponúkne streamovanie na akomkoľvek zariadení. Microsoft plánuje spustiť beta testovanie tejto novinky už v priebehu tohto roka, pričom prvý náhľad na ňu prinieslo aj demonštračné video.

Používateľ tak za mesačný poplatok nebude musieť na nič čakať a dostane sa mu kvalitného streamu z tých najlepších hier. Túto stratégiu vyskúšalo už niekoľko spoločností, pričom jedna z nich, Gaikai, je teraz súčasťou PlayStation Now. So službou XCloud sa tak môže výrazne posunúť aj Microsoft.

Dôležitým krokom vpred je tiež spätná kompatibilita hier.

Microsoft však myslí aj na majiteľov starších hier určených pre Xbox 360 či originálny Xbox, pre ktoré pridal spätnú kompatibilitu aj na nový Xbox One. Hráči si tak nemusia znova kupovať tie isté hry, čo platí aj pre ich digitálne verzie.

Nenechaj si ujsť
Sony má s PlayStation veľkolepé plány. Uchyľuje sa však k chybe, ktorá Microsoft takmer stála koniec Xboxu

Pri fyzickom disku ho tak stačí vložiť do ktorejkoľvek z podporovaných konzol a hra sa môže začať. Aj týmto spôsobom sa tak Microsoft snaží všetkým dokázať, že práve Xbox chce byť kľúčom k hernému svetu, v ktorom majú hráči prístup k obrovskému množstvu hier na všetkých generáciách tejto konzoly.

Microsoft sa narozdiel od Sony nevzpiera „cross-play“ hraniu.

Keď japonské Sony nepočúvlo a zablokovalo „cross-play“ systém hrania na svojom PS4, mnohých hráčov tým poriadne nahnevalo. Dokonca to došlo až do štádia, keď si hráči nemohli užiť získané veci ani po prihlásení sa do svojho účtu na inej konzole.

Hoci neskôr spoločnosť povolila a po vlne kritiky „cross-play“ hranie sprístupnila, stále to bol Microsoft, ktorý v tomto vyhovel fanúšikom ešte skôr. Týmto rozhodnutím tak spoločnosť spravila chytrý ťah, ktorým v očiach hráčov začiernila konkurenciu a priniesla im to, čo si žiadali a čo budú môcť využiť aj v budúcnosti.

Načúvanie hráčom je nesmierne dôležité.

Nie je žiadnym tajomstvom, že rovnako ako Sony, tak aj Microsoft pracuje na svojej novej generácii konzoly Xbox. Hráči sú však v tomto prípade v obraze a zrejme už tušia, čo môžu v budúcnosti očakávať. Microsoft sa v posledných rokoch umúdril a snaží sa fanúšikom jeho herných konzol vyhovieť. Aj z toho dôvodu si môže pripravovať hneď dve verzie Xboxu.

Zatiaľ čo jedna z nich môže byť orientovaná na streamovanie hier za nižšiu cenu, druhý variant by priniesol lepšiu výbavu, no za odpovedajúcu vyššiu sumu. To, čo nám v budúcnosti Microsoft prinesie je však stále otázne, no už teraz môžeme vidieť, akým smerom sa spoločnosť pri vývoji Xboxu a jeho služieb vyberá.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú