Na autosalóne vo Frankfurte, ktorý sa konal ešte minulý rok zažil svoju premiéru nový elektrický športový voz Aspark Owl. Tento japonský elektrický superšport vraj dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h pod 2 sekundy!

Tesla Roadster má možno nového konkurenta. Ak dokáže potvrdiť svoje kvality, mal by sa ním stať japonský elektrický superšport s názvom Aspark Owl. Jeho tvorcovia totiž vyriekli odvážne tvrdenia týkajúca sa jeho zrýchlenia. Aspark Owl vraj dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h pod 2 sekundy. Ozaj neskutočné zrýchlenie, ktoré Aspark podložil aj nasledujúcim videom.

Dôkaz, alebo nepodarené video?

Má to však jeden, respektíve viacero háčikov. Na spomínanom videu síce vidíme auto v akcii, no nemáme k dispozícii nadhľad na tachometer. Auto síce má šialený odpich, no čísla nám chýbajú. Tie sa objavia iba v tabuľkovom editore na konci videa tvrdiac, že Aspark Owl dokázal zrýchliť z 0 na 100 km/h za 1,921 sekundy. Navyše, auto vyzerá ako nedokončený prototyp, má obuté závodné pneumatiky a nie pneumatiky povolené pre jazdu na bežných cestách.

Rýchly a ľahučký elektrický superšport

Aspark Owl  je poháňaný dvoma elektrickými motormi, jedným pre každú nápravu. Tie dokážu spoločne vyvinúť 430 konských síl a krútiaci moment 763 Nm. To na prvý pohľad síce nie je až tak veľa, no Owl váži len necelých 850 kilogramov. Za pomoci batérií a super-kondenzátorov dokáže zrýchliť na celkových 280 km/h, čo v kategórii superšportov tiež nie je extrémne vysoké číslo.

Závratná cena, ktorá robí z Tesly Roadster takmer ľudové auto

Číslo, ktoré však zarazí asi najviac je jeho cena. Aspark Owl sa vraj bude predávať za 3,2 milióna eur, čo robí z približne 161 000 € Tesly Roadster takmer ľudové auto. Zatiaľ čo Tesla Roadster sa začne dodávať niekedy v roku 2020, o štarte predaja vozidla Aspark Owl nevieme nič. Ďalším otáznikom visiacim vo vzduchu je konkurencia Asparku v podaní spomínanej Tesly Roadster a ďalších elektrických superšportov ako Nio EP9 a Rimac Concept One. Bude teda zaujímavé sledovať, či vôbec Aspark Owl uvidíme na cestách, a či ho nepohltí konkurencia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú