Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dlhodobo známe prípady hovorov, ktoré prichádzali z neznámeho čísla zo zahraničia sa na Slovensku znova objavujú čoraz častejšie. Ďalšia vlna týchto otravných neznámych čísel už ale neprichádza len z exotických krajín, ale aj z Európy. Slováci by si mali dávať veľký pozor na to, ktoré číslo kontaktujú, pretože jediný hovor môže byť poriadne drahou záležitosťou. O probléme informoval portál Topky.sk.

Na tento staro-nový problém opäť upozorňujú aj slovenskí operátori, ktorí vo zvýšenej miere zaznamenali požiadavky o blokovanie týchto cudzích zahraničných čísel. Ide pritom o robotov z rôznych krajín a už aj z Európy, ktoré náhodne volajú na vybrané čísla aj Slovákom. Za všetkým zrejme stojí neznáma organizovaná skupina, ktorá po exotických krajinách presunula svojich robotov aj do európskych krajín.

Na Slovákov opäť útočia neznáme zahraničné čísla

Tieto neznáme čísla pritom Slovákov kontaktujú v pravidelných vlnách. Slovak Telekom sa v rozhovore pre portál Topky.sk vyjadril, že za posledný rok zaznamenali zhruba päť prípadov s podvodnými volaniami. Tie pritom pochádzajú väčšinou z exotických krajín najmä v Afrike, operátor tiež potvrdil, že čoraz viac neznámych čísel otravuje Slovákov aj z Anglicka či Talianska. V žiadnom prípade tak netreba na tieto neznáme čísla z Londýna či iného zahraničného mesta reagovať.

Nenechaj si ujsť
Je to tu opäť! Slovákov ohrozujú neznáme čísla z Afriky

Najväčším rizikom je ale spätné volanie. Kým pri prichádzajúcom hovore používateľ za nič neplatí, opätovné volanie na zahraničné číslo ho už môže vyjsť poriadne draho. Operátori si takéto volanie totiž účtujú ako medzinárodný hovor.

Pokiaľ sa stane, že ľudia dané číslo zodvihnú, môžu byť bez obáv, za prichádzajúci hovor neplatia. Pokiaľ na číslo zavolajú zákazníci späť, hovor im bude spoplatnený ako štandardný medzinárodný hovor.“ – Alexandra Piskunová, hovorkyňa Orange Slovensko

Pokiaľ si teda niekto na svojom smartfóne nájde zmeškaný hovor z Londýna, Etiópie či Somálska, rozhodne naň netreba reagovať. O situácii s problémovými zahraničnými číslami už  vie aj Orange a O2, ktorí zákazníkom odporúčajú, aby na takéto podvodné volanie nereagovali a podozrivé čísla nahlásili.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú