Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nové štúdia meteoritov, ktoré dopadli na Zem v roku 1998, naznačujú objav organických zložiek, ktoré vraj môžu viesť k vzniku života. Stalo sa tak prvýkrát, čo bola v meteoritoch nájdená bohatá organická hmota spojená s tekutou vodou.

Najnovšie štúdia publikované 10. januára v časopise Science Advances poskytujú prvý komplexný chemický prieskum organických látok a kvapalnej vody v kryštáloch soli nachádzajúcich sa v meteoritoch, ktoré dopadli na Zem v roku 1998. Predpokladá sa, že pred dopadom putovali miliardy rokov v pásme asteroidov našej slnečnej sústavy. Hoci dopadli na Zem úplne nezávisle, majú niečo spoločné – „ingrediencie života“.

Pôvodcom meteoritov je planéta Ceres alebo asteroid Hebe

Sú to prvé meteority, ktoré obsahujú tekutú vodu a zmes zložených organických zlúčenín, ako sú uhľovodíky a aminokyseliny. Výsledky röntgenových experimentov naznačujú možných pôvodcov týchto meteoritov. Sú nimi planéta Ceres, ktorá je najväčším objektom pásu asteroidov a asteroid Hebe ako hlavný zdroj meteoritov, ktoré padajú na Zem.

Nájdené stopy založené na organickej chémii a vesmírnych pozorovaniach naznačujú, že kryštály môžu pochádzať z ľadovej alebo vodnej vulkanickej aktivity na planéte Ceres. V kombinácii s ďalšími dôkazmi, výsledky testov túto myšlienku podporujú. Objavená organická hmota údajne pochádza z planéty kedysi dávno bohatej na vodu, prípadne oceánskeho sveta v skorom solárnom systéme, ktorým mohol byť práve Ceres.

Vedci našli organické zložky, ktoré vraj môžu viesť k vzniku života

Queenie Chan, planetárny vedec a postdoktorandský výskumný pracovník povedal, že je to naozaj po prvýkrát, čo bola v meteoritoch objavená bohatá organická hmota spojená s tekutou vodou, ktorá je rozhodujúca pre pôvod života a vznik komplexných organických zlúčenín vo vesmíre. Výskumníci našli organické zložky, ktoré môžu viesť k vzniku života, vrátane aminokyselín potrebných na tvorbu bielkovín.

Chan sa ďalej domnieva, že všetko vedie k záveru o pôvode života, ktorý je možný mimo našej planéty. V týchto meteoritoch existuje veľa organických zlúčenín, vrátane veľmi primitívneho typu organických látok, ktoré pravdepodobne predstavujú organickú kompozíciu slnečnej sústavy. Vedci neskúmali celé meteority, ale extrahované kryštály. Majú však k dispozícii aj ďalšie extrahované kryštály a plánujú uskutočniť štúdie s cieľom zistiť, či niektorý z týchto kryštálov môže okrem vody obsahovať aj zložité organické molekuly.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú