Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vozidlá automobilky Tesla síce patria k najvýkonnejším elektromobilom s najdlhším dojazdom. Napriek tomu si však treba najmä dlhšie trasy stále bližšie rozplánovať, aby sa majiteľ elektrického auta vyhol väčším komplikáciám s nabíjaním. Tesla už od základu ponúka vo svojich vozidlách plánovač ciest, a táto možnosť teraz prichádza aj priamo na webe automobilky. 

Webové plánovanie trás funguje takmer identicky ako v automobiloch Tesla. Používateľ, respektíve vodič, tak má z pohodlia domova možnosť zistiť o ceste niekoľko dôležitých údajov. Celý nástroj pritom funguje jednoducho. Vodič len zvolí začiatočný a konečný bod cesty, prípadne pridá aj niektoré medzizastávky. Platforma následne automaticky vypočíta optimálnu trasu a zobrazí nabíjacie stanice Supercharger. Tesla na zobrazenie ciest využíva Google Mapy.

Zobraziť celú galériu (2)
Screenshot / Tesla.com

Plánovač pri jednotlivých zastávkach zobrazí aj odporúčanú, respektíve odhadovanú dobu nabíjania, tak aby cesta prebiehala plynulo a bez komplikácií. Dôležité je však pred cestou zvoliť správny model Tesly, od čoho závisí následný výpočet. Plánovač ciest zobrazuje aj úsporu v porovnaní s naftovým či benzínovým vozidlom. Nástroj na webe ponúka aj možnosť objednať Teslu či testovaciu jazdu. Cez špeciálny formulár je dostupné aj Slovensko.

Supercharger na Slovensku

Plánovač trás Tesly zároveň funguje aj u nás. Zobrazuje stanice Supercharcher, ktoré sa na Slovensku nachádzajú vo Zvolene či v Bratislave. Platforma ukazuje presnú adresu, poskytované služby či počet nabíjacích adaptérov, ktoré sú na jednotlivej stanici dostupné.

Zobraziť celú galériu (2)
Screenshot / Tesla.com

Nenechaj si ujsť
Známy hacker chce vyhrať súboj o samojazdiace autá. Jeho systém za menej ako 1000 dolárov vie naučiť jazdiť aj tvoje auto

Podľa plánovača trás Tesla napríklad cesta z Košíc do Prahy by mohla trvať približne 9 hodín. Vodič pritom s Modelom S a 100 kWh batériou zastane na troch staniciach – vo Zvolene, Bratislave a českom Humpolci. Prestávky majú odhadované trvanie 2 x 15 minút a jedna dlhšia zastávka v trvaní 45 minút. Napríklad pri modeli so 75 kWh batériou by odhadované prestávky trvali celkovo až 135 minút. Vodiči Tesly tak odteraz majú k dispozícii nový webový nástroj, vďaka ktorému si z domova môžu naplánovať svoju ďalšiu cestu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú