Streamovacie služby majú za sebou mimoriadne turbulentný rok, v ktorom došlo hneď k viacerým významným posunom. Na Slovensku sme sa dočkali predstavenia niekoľkých nových platforiem, pocítili sme však aj tvrdý dopad zákazu zdieľania účtov, ktorý budú po Netflixe čoskoro preberať aj ďalší.

Netflix a ostatní veľkí hráči už svoje úspechy ďalej nevyhodnocujú len na základe počtu predplatiteľov, čo bolo železným pravidlom počas covidu a ešte aj krátko po ňom. Finančné trhy sa čoraz viac pozerajú na hospodárenie a dosiahnuté zisky, takýto pohľad je však pre väčšinu platforiem poriadne bolestivý.

Spomedzi veľkých služieb je totiž v zisku iba Netflix, s prižmúreným okom ešte HBO Max, ktoré sa však do čiernych čísel, aj to zanedbateľných, dostalo len za cenu výrazného uťahovania opaskov, rušenia seriálov a predávania obsahu konkurentom. Ostatní tvrdo pociťujú konkurenciu a zostávajú v stratách desiatok miliónov.

Ku globálnym platformám na Slovensku na začiatku roka pribudol nováčik v podobe SkyShowtime, nečakane silnou konkurenciou sa však ukazuje aj Voyo, ktoré dokazuje dôležitosť a popularitu lokálneho obsahu medzi divákmi.

Najlepší rok má za sebou Netflix, Slovákov však okašľal
Tento článok je dostupný členom Fontech PREMIUM

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú