Tento rok bol v mnohých smeroch poriadne divoký a o dianie vo svete nikdy nebola núdza. Veľmi veľa toho zažil aj YouTube, najväčšia video platforma na svete.

Ak by sme mali celý rok YouTubu zhrnúť, tak bol najlepší a zároveň aj najhorší v histórii. Čo všetko ho teda ovplyvnilo?

Zárobky boli masívne, no vládla nespokojnosť

Podľa nedávnej analýzy od Forbes, top 10 YouTube kanálov zarobilo za tento rok neskutočných 127 miliónov dolárov, čo je voči minulému roku nárast až o 80 %. Na druhej strane však bola video platforma zaplavená rôznymi škandálmi, pričom veľkú časť z nich spôsoboval PewDiePie. Kedysi najväčšia hviezda YouTube, dnes už postupne upadá. Po tom, čo Wall Street informoval o jeho používaní nacistických snímok a antisemitskom humore, Disney so švédskym vlogerom zrušilo spoluprácu a YouTube zrušil jeho sériu videí.

Nenechaj si ujsť
6-ročný chlapec zarába milióny eur ročne. Vďaka YouTube

Príjmov spoločnosti Google sa to však vôbec nedotklo. Investori majú o akcie Googlu stále veľký záujem a budúci rok sa navyše Google chystá zvýšiť sadzby pre inzerentov. A nie je sa čomu čudovať. Veľkú časť ošiaľu na YouTube spôsobujú mladí či maloletí diváci. Určite to poznáš – nejaký YouTuber vydáva vlogy a získava si milióny odberateľov, ktorí ho pravidelne sledujú, chcú byť ako on a chcú sa s ním stretnúť. Práve z tohto dôvodu sa o veľkú časť biznisu postarajú deti.

Aký bude rok 2018?

Dianie na YouTube tento rok, bohužiaľ, výrazne ovplyvnili aj nacisti a rasisti. Všetko to začalo už na začiatku roka, no odvtedy sa to ešte viac zhoršilo. Terčom bola dokonca aj aplikácia určená pre deti, YouTube Kids, na ktorej sa tiež objavili nevhodné videá a komentáre. YouTube sa stal aj významným zdrojom dezinformácií.

Nezabudni na YouTube odoberať FonTech

Gigant v oblasti videí sa na budúci rok už sčasti pripravil. Jeho moderátorský tím zväčšil o 25 %, teda až na 10 000 zamestnancov. Zároveň urobil pokrok v oblasti techník strojového učenia, aby boli lepšie rozpoznávané videá obsahujúce extrémistický obsah. Bude podľa teba rok 2018 lepší alebo budú škandály naďalej pokračovať?

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú