Slováci sa môžu tešiť na ďalší astronomický úkaz. Ráno 18. septembra 2024 nastane čiastočné zatmenie Mesiaca, ktoré bude viditeľné aj na našom území. Hoci pôjde o menšie zatmenie, priaznivé pozorovacie podmienky umožnia sledovať takmer celý priebeh tohto úkazu, informuje v tlačovej správe Fyzikálni ústav Slezské univerzity v Opavě a České astronomické společnosti.

Zatmenie Mesiaca nastáva, keď Mesiac prechádza zemským tieňom. Tento jav je viazaný na spln a nie je veľmi častý – ročne môžeme pozorovať maximálne štyri zatmenia, z nich sú niektoré menej výrazné polotieňové zatmenia. Keď Mesiac zasiahne zemský tieň len čiastočne, hovoríme o čiastočnom zatmení, ktoré bude pozorovateľné aj tento rok.

Priebeh zatmenia

Zatmenie bude možné sledovať už od skorého rána. Mesiac sa priblíži k zemskému polotieňu okolo 2:41 hodiny stredoeurópskeho letného času (SELČ), avšak táto fáza zatmenia nebude viditeľná voľným okom. Výraznejšie stmavnutie horného okraja Mesiaca si začneme všímať až pred 4. hodinou. Úkaz sa bude postupne zosilňovať a čiastočné zatmenie začne presne o 4:12 SELČ. Mesiac bude v tej chvíli približne 20° nad juhozápadným obzorom.

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST

Maximálna fáza zatmenia nastane o 4:44 SELČ, kedy bude z horného okraja Mesiaca „ukrojených“ približne 8,5 % jeho priemeru. Mesiac sa bude nachádzať 15° nad západo-juhozápadným obzorom a v jeho blízkosti nájdeme aj planétu Neptún, zatiaľ čo Saturn bude viditeľný voľným okom asi 9° západne od Mesiaca.

Zatmenie sa skončí o 5:15 SELČ, keď už začne svitať. Polotieňové zatmenie bude možné pozorovať ešte približne 20 minút po jeho skončení, kým Mesiac postupne nezmizne za obzorom.

Ako zatmenie pozorovať?

Na sledovanie zatmenia nie je potrebná žiadna špeciálna výbava. Úkaz bude dobre viditeľný voľným okom, dokonca aj v prípade miernej oblačnosti. Mraky môžu dokonca spôsobiť zaujímavé atmosférické javy, ako napríklad halové kruhy alebo koróny okolo Mesiaca, čo môže zážitok z pozorovania ešte zvýrazniť.

Ďalšie čiastočné zatmenie nastane až 14. marca 2025, v septembri 2025 bude viditeľné jedno z najdlhších úplných zatmení Mesiaca tohto desaťročia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú