Meteorit, ktorý sa v januári rozpadol nad Berlínom, sa okolo svojej osi otáčal každé 2,6 sekundy. Ide o dosiaľ najrýchlejšiu zaznamenanú rotáciu asteroidu, uvádza štúdia zverejnená v apríli v elektronickom archíve preprintov vedeckých prác arXiv. TASR informuje na základe správy servera Live Science.

Vesmírne teleso 2024 BX1 nad Berlínom explodovalo 21. januára v skorých ranných hodinách. Letelo rýchlosťou približne 50.000 kilometrov za hodinu.

Predchádzajúcim držiteľom rotačného rekordu bol asteroid 2020 HS7, ktorý sa okolo osi otáčal raz za 2,99 sekundy. Jeho priemer bol približne štyri až osem metrov, bol teda o čosi väčší ako 2024 BX1, čo by mohlo vysvetľovať jeho mierne nižšiu rýchlosť rotácie. Vo všeobecnosti totiž platí, že menšie telesá rotujú rýchlejšie ako väčšie.

Škody ani zranenia po rozpade berlínskeho meteoritu nehlásili, hoci niektoré jeho úlomky dopadli na zemský povrch. Ich analýza zaradila meteorit medzi aubrity. Meteority tohto typu sú pomenované podľa francúzskeho mesta Aubres, neďaleko ktorého 14. septembra 1836 jeden meteorit dopadol. Berlínske prírodovedné múzeum disponuje vzorkou francúzskeho meteoritu, čo analýzu uľahčilo.

Aubrity zvyčajne nevyzerajú ako meteority, ale skôr ako sivá žula, preto sú ťažko rozpoznateľné v teréne. Neobsahujú takmer žiadne železo a ich kôra je nepodobná zvyčajnej kôre objavených meteoritov, ktorá často pripomína čierne sklo.

Rýchlosť rotácie asteroidov ovplyvňuje množstvo faktorov, napríklad kolízia s iným telesom. Výskumníci na vizualizáciu vysokých rýchlostí ich rotácie vyvinuli techniku, ktorá správnym nastavením dĺžky uzávierky umožňuje zachytiť ostrý obraz letiaceho telesa aj hviezd za ním. Dlhá expozícia zobrazí teleso na zábere ako pás svetla, zmeny v jeho jasnosti potom označujú miesta rotácie. Vedci vzdialenosť medzi nimi zmerali a vypočítali čas rotácie 2,588 sekundy.

„Výhodou tejto techniky je, že z jednej snímky umožňuje extrakciu jasnosti objektu meniacu sa v čase. Dokázali sme, že funguje a že je veľmi efektívna pri pri detegovaní rýchlo rotujúcich asteroidov,“ uvádzajú autori štúdie.

Znalosť rýchlosti rotácie telies lietajúcich blízko Zeme môže pomôcť pri znižovaní rizika, ktoré predstavujú pre ľudí a infraštruktúru, dodávajú vedci.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú