V tomto texte boli použité materiály TASR.

Ukrajina sa ocitla v ďalšom kole obáv a neistoty po správach, že Irán môže poskytnúť balistické strely Rusku. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyjadrilo hlboké znepokojenie nad medializovanými informáciami o potenciálnom prevoze iránskych rakiet do Ruska. Podľa rezortu by takáto eskalácia mohla ohroziť nielen Ukrajinu, ale aj celú Európu a Blízky východ.

Podľa informácií z CNN a denníka The Wall Street Journal už v piatok prebehli správy o presune balistických striel krátkeho doletu do Ruska, pričom sa opierali o anonymné zdroje. Tieto správy vyvolali ostrú reakciu nielen v Kyjeve, ale aj v Spojených štátoch, ktoré sú jedným z hlavných spojencov Ukrajiny. Washington okamžite zareagoval a vyjadril obavy z možného prevozu zbraní.

 „Akýkoľvek prevoz iránskych balistických striel do Ruska by znamenal dramatickú eskaláciu iránskej podpory ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine,“ vyhlásil hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Sean Savett. Tento scenár by nepochybne prehĺbil už aj tak napätú situáciu a zvýšil tlak na ďalšie medzinárodné kroky.

Správy o možnom prevoze iránskych balistických striel do Ruska prichádzajú v čase, keď je ruská vojenská aktivita na Ukrajine stále intenzívna. Podľa agentúry Reuters Rusko očakáva zásielku stoviek balistických striel krátkeho doletu Fath-360 z Iránu, ktoré sú riadené satelitom.

Zdroje tvrdia, že niekoľko desiatok príslušníkov ruskej armády už v súčasnosti podstupuje výcvik v Iráne, aby dokázali tieto zbrane vo vojne efektívne použiť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú