Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Do konca tohto týždňa francúzsky Senát rozhodne, či dôjde k schváleniu návrhu zákona o takzvaných digitálnych daniach. Návrh obsahuje zavedenie dane vo výške 3 % z ročných príjmov služieb, ktoré sú ponúkané technologickými spoločnosťami. Proti tákemuto opatreniu sa však postavilo hneď viacero štátov, pričom najnovšie Donald Trump nariadil vyšetrovanie plánovaného zákona, informuje spravodajský portál France24.

Americký prezident sa obáva, že digitálna daň tvrdo zasiahne práve najznámejších amerických technologických gigantov. Znepokojenie prichádza aj zo strany amerického obchodného zástupcu Roberta Lighthizera, podľa ktorého sú Spojené štáty veľmi znepokojené tým, že daň z digitálnych služieb sa nespravodlivo zameriava práve na americké spoločnosti. Trump nariadil preskúmanie účinkov právneho predpisu a v prípade ak by sa zistilo, že je diskriminačný či neprimaraný, reakciou budú viaceré tarify a iné odvetné opatrenia.

Nakoľko by sa mala daň zamerať len na najväčšie technologické spoločnosti, v tomto prípade by boli ohrozené práve americké firmy, ktoré sú vo Francúzsku globálnymi lídrami (Amazon, Facebook, Google…). Globálnymi daňovými pravidlami sa už intenzívne zaoberá viacero pracovných skupín či medzinárodných inštitúcií, aby sa predišlo určitým náznakom diskriminácie či oslabeniu svetového obchodu.

Zdroj: France24, Politico

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú